Wołowina duszona z pęczakiem

    Wołowina duszona z pęczakiem

    2polubienia
    10godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jagody jałowca nadają temu daniu bardzo ciekawy aromat. Mięso pieczemy długo na małym ogniu, więc będzie rozpływać się w ustach. W tym czasie pęczak wchłonie sos i go zagęści. Najlepiej podawać z purée z ziemniaków oraz zielonymi warzywami, na przykład fasolką szparagową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g wołowiny - karkówki lub innego, chudego kawałka do duszenia - pokrojonej w kostkę o boku 5 cm
    • 2 ząbki czosnku, przekrojone na połówki
    • 3 liście laurowe
    • 6 jagód jałowca, lekko pokruszonych
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 250 ml czerwonego wina
    • 12 drobnych cebulek (ok. 400 g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 55 g pęczaku
    • 400 ml wywaru wołowego
    • 3 duże marchewki, pokrojone na duże kawałki (ok. 425 g)
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 300 g brukwi, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 10godz.50min. 

    1. Włożyć do miski mięso, czosnek, liść laurowy, jałowiec i tymianek. Zalać winem, przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
    2. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Włożyć cebulki do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby ledwie je zakrył. Odstawić na 2 minuty, a potem odlać. Kiedy cebulki ostygną na tyle, że nie będą parzyć w dłonie, obrać z łupin. Odłożyć.
    3. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu w dużej brytfannie. Wrzucić wołowinę i zrumienić ze wszystkich stron. Najlepiej zrobić to w kilku porcjach, żeby w brytfannie nie było jednocześnie zbyt dużo mięsa. Wyjąć z brytfanny i przełożyć na talerz.
    4. Wrzucić cebulki do brytfanny i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, aż przyrumienią się lekko. Wsypać kaszę i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać mięso wraz z sokami, które wypłynęły z niego na talerz. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.
    5. Wlać marynatę przez sitko do brytfanny. Dodać liście laurowe oraz gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć brytfannę szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika na 45 minut.
    6. Dodać marchewkę, seler naciowy i brukiew. Wymieszać i wstawić do piekarnika na 1 do 1¼ godziny, aż mięso, kasza i warzywa zrobią się miękkie. Przed podaniem usunąć liście laurowe i gałązkę tymianku.

    Inne propozycje

    • Sos w tej potrawie jest dość gęsty. Żeby był rzadszy, wystarczy wlać do brytfanny dodatkowe 120 ml wywaru wołowego na 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. * • Jagnięcina z pęczakiem. Zastąpić wołowinę chudą jagnięciną bez kości. Marynować przez noc w 250 ml wytrawnego cydru z 2 łyżeczkami musztardy dijon, łyżeczką melasy i łyżeczką cukru demerara. Osuszyć i obrumienić mięso. Wrzucić do brytfanny pokrojoną w plasterki cebulę i smażyć 4-5 minut, aż się zrumieni. Wsypać pęczak i smażyć minutę, mieszając. Wlać 250 ml wywaru warzywnego, 150 ml soku pomarańczowego oraz marynatę. Dodać gałązkę rozmarynu. Przykryć i wstawić do piekarnika na 45 minut. Dodać 250 g miniaturowych marchewek oraz 250 g miniaturowych rzep przekrojonych na połówki lub ćwiartki. Piec jeszcze 1-1¼ godziny, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie.

    Zalety

    • Pęczak to ziarno jęczmienia niepozbawione zewnętrznej warstwy (usuwa się ją przy wyrabianiu kaszy perłowej). Zawiera takie substancje odżywcze jak całe ziarna. * • Ziarno jęczmienia bogate jest w polisacharydy zwane beta-glukanami, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. * • Wołowina jest doskonałym źródłem żelaza i to w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓ C * ✓✓ B1, B6, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis