Włoski chlebek zawijany

    Włoski chlebek zawijany

    2polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tego pieczywa z białej i razowej mąki dodamy trochę ziaren kopru włoskiego. W ciasto zawija się nadzienie z pieczonych warzyw, więc pokrojony w kromki chleb wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Doskonale nadaje się na szybkie drugie śniadanie, nie trzeba bowiem już do niego nic dodawać.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 8 kromek)

    • 250 g białej mąki chlebowej
    • 200 g razowej mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • ¼ łyżeczki drobnego cukru
    • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
    • 300 ml chudego mleka
    • 30 g masła
    • 2 czerwone lub żółte papryki, przekrojone na połówki
    • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
    • 3 łyżki parmezanu, świeżo utartego
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przesiać oba gatunki mąki i sól do miski. Wrzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże, cukier i koper włoski. Wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.
    2. Powoli podgrzewać mleko z masłem, aż masło się rozpuści. Gdy nieco ostygnie, wlać je do suchych składników. Stopniowo wymieszać i wyrobić miękkie ciasto.
    3. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się gładkie i przestanie się lepić. Uformować kulę, włożyć do nasmarowanej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny, żeby podwoiło objętość.
    4. Rozgrzać mocno opiekacz. Wstawić połówki papryki skórką do góry i opiekać, aż skórka lekko się przypiecze. Włożyć do foliowej torby, a gdy nieco ostygną, obrać ze skórki. Pokroić na długie paseczki.
    5. Wyłożyć ciasto na blat poprószony mą ką i ubić pięściami. Zagniatać, aż zrobi się gładkie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 × 33 cm. Posmarować pastą z suszonych pomidorów, pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Ułożyć na wierzchu warstwę paseczków papryki i krążków cebuli. Posypać 2 łyżkami parmezanu.
    6. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od węższego boku. Ułożyć w lekko nasmarowanej keksówce złą czeniem w dół. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zrobi się sprężyste w dotyku.
    7. Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Odkryć ciasto i zrobić na powierzchni kilka nacięć ostrym nożem. Posmarować oliwą z oliwek i posypać resztą parmezanu. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec jeszcze 20-25 minut, aż bochenek ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w spód będzie wydawać pusty odgłos.
    8. Przełożyć chleb na metalową kratkę, by całkowicie ostygł. Najlepiej smakuje w dniu, w którym został upieczony.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, wapń, selen * ✓ B12, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Czerwona papryka zawiera imponujący arsenał substancji leczniczych. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C i beta-karotenu, a także dostarcza organizmowi dwóch innych ważnych związków fitochemicznych - luteiny i zeaksantyny. Chronią one przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej oka.

    Inne propozycje

    • Małe bułeczki zawijane. Rozwałkować ciasto na prostokąt jak w głównym przepisie i pokroić na 8 małych prostokątów. Nadziać i zwinąć, ułożyć na nasmarowanej blasze i piec 15-20 minut, żeby wyrosły i ładnie się przyrumieniły. * • Spiralny chleb ziołowo-czosnkowy. Rozwałkować ciasto na prostokąt jak w głównym przepisie. Nie smarować pastą pomidorową, tylko 2-3 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Zamiast papryki i czerwonej cebuli użyć po 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, natki pietruszki, szczypiorku i cebuli dymki. Parmezan zastą pić szczyptą gruboziarnistej soli morskiej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis