Wieniec owocowy

    Wieniec owocowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Większość ciast o bogatym smaku zawiera mnóstwo tłuszczu i cukru, lecz to jest pod tym względem wyjątkiem. Tłuszczu jest w nim niewiele, a słodycz zawdzięcza suszonym owocom namoczonym w soku jabłkowym. Udekorowany orzechami i kandyzowanymi owocami wieniec świetnie nadaje się na Boże Narodzenie.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 85 g suszonych żurawin
    • 85 g rodzynek sułtanek
    • 85 g suszonych gruszek, posiekanych
    • 85 g suszonych śliwek, posiekanych
    • 85 g suszonych fig, posiekanych
    • 85 g suszonych daktyli, posiekanych
    • 250 ml soku jabłkowego
    • 50 g orzechów pekan, posiekanych
    • 50 g kandyzowanego imbiru, posiekanego
    • sok i skórka drobno otarta z 1 cytryny
    • 5 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 jajko
    • 75 g cukru z melasą
    • 115 g mąki białej
    • 115 g mąki razowej
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki mieszanki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
    • 3-4 łyżki chudego mleka
    • Do dekoracji
    • 2 łyżki dżemu morelowego
    • 55 g kandyzowanych wiśni
    • 30 g orzechów laskowych
    • 40 g orzechów pekan, w połówkach
    • 40 g orzechów włoskich, w połówkach
    • 55 g kandyzowanego imbiru, w plasterkach
    • cukier puder, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Włożyć wszystkie suszone owoce do średniej wielkości rondla. Wlać sok jabłkowy, postawić rondel na średnim ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż owoce zaczną wchłaniać płyn.
    2. Zdjąć rondel z ognia i odstawić bez przykrycia, aż owoce całkowicie ostygną. Dodać orzechy pekan, imbir oraz sok i skórkę otartą z cytryny.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Nasmarować okrągłą formę o średnicy 23 cm odrobiną oleju. W misce utrzeć olej słonecznikowy z jajkami i cukrem na gładką masę.
    4. Przesiać oba gatunki mąki, proszek do pieczenia oraz mieszankę korzenną do dużej miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać namoczone owoce oraz utarte jajka. Starannie wymieszać. Dodać tyle mleka, by wyrobić dość rzadkie ciasto.
    5. Wlać je do formy i wygładzić. Piec 1¼-1½ godziny, aż wyrośnie, stwardnieje, przyrumieni się i zacznie odchodzić od boków formy.
    6. Odstawić ciasto w formie na co najmniej godzinę, okroić od brzegów formy i wyjąć. Zawinąć w pergamin i folię spożywczą. Przechowywać 2-3 tygodnie, żeby dojrzało.
    7. Powoli rozgrzać dżem z łyżeczką wody, a następnie przetrzeć przez sitko. Posmarować ciasto dżemem. Ułożyć na nim wiśnie, orzechy oraz kandyzowany imbir, delikatnie wciskając w dżem. Na koniec posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓ B6, miedź

    Inne propozycje

    • Można upiec ciasto w podłużnej formie o pojemności około 1,5 litra. * • Owoce można namoczyć w wiśniówce zamiast w soku jabłkowym.

    Zalety

    • Suszone figi są dobrym źródłem błonnika, a także zawierają substancje o lekko przeczyszczają cych właściwościach. W czasie suszenia składniki odżywcze ulegają skoncentrowaniu, dzięki czemu takie figi zawierają sporo wapnia i żelaza. * • Orzechy pekan zawierają dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dostarczają organizmowi sporo witaminy E, kwasu foliowego i błonnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis