Sałatka makaronowa gazpacho

    Sałatka makaronowa gazpacho

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 85 osób

    Limonkowo-pomidorowy sos z ostrym akcentem papryczki jalapeño sprawia, że jest to znakomita sałatka na lato. Aby zmienić ją w danie główne, wystarczy dodać 250 g gotowanych krewetek lub kurczaka w kawałkach.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g makaronu rotelle (koła od wozu) lub świderki
    • 4 posiekane dymki
    • 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
    • 1 papryka jalapeño (lub czuszka), bez nasion, bardzo drobno posiekana
    • 2 posiekane pomidory
    • 1 posiekany ogórek
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z limonki
    • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 175 ml (3/4 szklanki) soku pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z cebulą, papryką, ostrą papryczką, pomidorami, ogórkiem, olejem, solą, czosnkiem, sokiem z limonki, czarnym pieprzem i sokiem pomidorowym. Dobrze wymieszać całość i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis