Wieniec czekoladowy z kremem

    Wieniec czekoladowy z kremem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasta czekoladowe cieszą się popularnością. To będzie jeszcze lepsze od innych, bo wzbogacimy je słodkim przecierem z suszonych śliwek oraz polejemy włoskim kremem z serka ricotta.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 140 g suszonych śliwek bez pestek
    • 150 g wrzątku
    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 140 g jasnego cukru muscovado
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 100 g mąki białej
    • 100 g mąki razowej
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki kakao w proszku plus trochę do posypania
    • Krem z sera ricotta
    • 250 g sera ricotta
    • ½ łyżeczki esencji waniliowej
    • 1 łyżka cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Włożyć suszone śliwki do miski i zalać wrzątkiem. Moczyć 30 minut pod przykryciem.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować formę do pieczenia babki o średnicy 20 cm i objętości 900 ml.
    3. Utrzeć masło, aż zrobi się lekkie i puszyste. Stopniowo dodawać cukier. Starannie rozdrobnić w malakserze śliwki wraz z wywarem. Dodać do nich masło z cukrem i esencję waniliową. Starannie utrzeć, a potem, dalej ucierając, dodawać stopniowo jajka.
    4. Wsypać mąkę białą i razową, proszek do pieczenia i kakao do masy maślanej. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Ostrożnie wymieszać i wyrobić półpłynne ciasto, w razie potrzeby dodając nieco wody. Wlać do formy i wygładzić.
    5. Piec około 25 minut, aż ciasto wyrośnie, a wierzch lekko popęka i stwardnieje. Odstawić na 10 minut w formie, by nieco przestygło, okroić nożem wzdłuż brzegów formy i przełożyć na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. Przed nałożeniem kremu ciasto to można przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku.
    6. Przygotować krem. Przetrzeć ser ricotta przez sitko do miski. Dodać esencję waniliową i cukier puder, utrzeć.
    7. Przełożyć ciasto na talerz i posmarować równomiernie kremem. Porobić nożem wzorki w kremie i posmarować jego odrobiną boki ciasta. Wsypać nieco kakao do sitka i poprószyć nim krem. Podawać możliwie jak najszybciej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓ A, B1, B2, B6, B12, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Po dodaniu mąki do ciasta można dorzucić do niego 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich i udekorować ciasto kilkoma połówkami orzechów. * • Murzynek z nadzieniem owocowym. Przekroić ciasto poziomo na dwie części i przełożyć je połową kremu z sera ricotta oraz 100 g pokrojonych w plasterki truskawek lub całych czarnych jagód. Posmarować resztą kremu i udekorować kilkoma całymi truskawkami lub jagodami.

    Zalety

    • Suszone śliwki są bardzo cenne pod względem odżywczym. Zawierają one mnóstwo błonnika, a także sporo witamin, mikroelementów i zwią zków fitochemicznych. W postaci przecieru doskonale zastępują część tłuszczu i cukru w wypiekach (zob. też s. 18). * • Ricotta jest stosunkowo chudym serem (11% tłuszczu) w porównaniu z serkami kremowymi (47% tłuszczu), a przy tym zawiera dużo białka, wapnia oraz witamin B2 i B12.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis