Na półkach chłodniczych działów rybnych w supermarketach wędzonego halibuta można kupić w postaci plasterków zapakowanych próżniowo. Takie plasterki podgrzewa się na patelni bardzo szybko do właściwej temperatury.
Obrać 1 kg mączystych ziemniaków, pokroić w kostkę o boku ½ cm i usmażyć, jak podano w punkcie 1. przepisu. Umyć 500 g filetów z karmazyna, osuszyć, pokroić na kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Po 5 minutach smażenia dodać do ziemniaków rybę i smażyć razem, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę. W razie potrzeby dolać więcej oleju na patelnię. Nie dodawać cebulki dymki – zamiast niej użyć 400 g kapusty włoskiej. Oczyścić kapustę, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ziemniaków z rybą i smażyć razem 5 minut. Posypać 100 g wysmażonego na skwarki, pokrojonego w kostkę boczku.