Wędzona ryba ze smażonymi ziemniakami i kapustą włoską

    Wędzona ryba ze smażonymi ziemniakami i kapustą włoską

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na półkach chłodniczych działów rybnych w supermarketach wędzonego halibuta można kupić w postaci plasterków zapakowanych próżniowo. Takie plasterki podgrzewa się na patelni bardzo szybko do właściwej temperatury.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg mączystych ziemniaków
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 cebulki dymki
    • 250 g kapusty włoskiej
    • 300 g wędzonego halibuta
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku ½ cm. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć w nim ziemniaki 15-20 minut, aż zbrązowieją. Przyprawić solą i pieprzem.
    2. Oczyścić i umyć cebulki dymki i kapustę włoską. Pokroić cebulki w cienkie plasterki, a kapustę w cienkie paseczki. Pokroić wędzoną rybę w cienkie plasterki.
    3. Dodać cebulkę i kapustę do ziemniaków na patelni i smażyć dalej 3-5 minut, aż ziemniaki będą chrupiące, a kapusta jeszcze nie zmięknie. Dodać rybę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać tak długo, aż ryba będzie gorąca. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

    Karmazyn z podsmażanymi ziemniakami

    Obrać 1 kg mączystych ziemniaków, pokroić w kostkę o boku ½ cm i usmażyć, jak podano w punkcie 1. przepisu. Umyć 500 g filetów z karmazyna, osuszyć, pokroić na kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Po 5 minutach smażenia dodać do ziemniaków rybę i smażyć razem, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę. W razie potrzeby dolać więcej oleju na patelnię. Nie dodawać cebulki dymki – zamiast niej użyć 400 g kapusty włoskiej. Oczyścić kapustę, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ziemniaków z rybą i smażyć razem 5 minut. Posypać 100 g wysmażonego na skwarki, pokrojonego w kostkę boczku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis