Anielsko lekki biszkopt z owocami

    Anielsko lekki biszkopt z owocami

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To leciutkie, niemal całkowicie pozbawione tłuszczu ciasto jest anielsko pyszne. Podczas pieczenia na wierzchu powstaje złocista skorka, skrywająca delikatne, białe wnętrze. Podaje się je z serkiem śmietankowym i owocami leśnymi, bądź z soczystymi brzoskwiniami, mango albo morelami.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Biszkopt
    • 115 g mąki
    • 85 g cukru pudru
    • białka z 8 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
    • 150 g drobnego cukru
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka kamienia winnego
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • Do podania
    • 225 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki
    • 225 g malin
    • 225 g czarnych jagód
    • 225 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przesiać mąkę i cukier puder na duży talerz.
    2. Ubić lekko białka w dużej misce, żeby zaczęły się pienić. Dodać cukier, sól, kamień winny i esencję waniliową. Ubić na sztywną pianę.
    3. Przesiać mąkę z cukrem pudrem do piany i połączyć bardzo delikatnie, ale starannie, używając dużej metalowej łyżki.
    4. Przełożyć ciasto dużą łyżką do nienasmarowanej teflonowej blachy keksówki o długości 25 cm, uważając, żeby nie porobiły się bąble powietrza. Piec 35 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie, przyrumieni się i będzie sprężyste w dotyku.
    5. Wyłożyć ciasto (wciąż w blasze) do góry nogami na metalową kratkę i odstawić, żeby ostygło. Kiedy wystygnie, odkroić nożem od brzegów blachy i wyłożyć na półmisek. Można je przechowywać owinięte w folię spożywczą lub zamknięte w szczelnym pojemniku przez 1-2 dni.
    6. Tuż przed podaniem wymieszać truskawki, maliny i czarne jagody. Przełożyć owoce do zagłębienia na środku ciasta. Podawać do ciasta serek śmietankowy w miseczce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Zalety

    • Serek śmietankowy jest źródłem wapnia, ważnego dla zdrowych kości i zębów. Szkielet dorosłego człowieka zawiera 1,2 kg tego pierwiastka, z czego 99% w kościach. Wapń odpowiada też za prawidłowe krzepnięcie krwi, skurcze mięśni i funkcjonowanie nerwów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis