Tropikalna sałatka z wołowiną i ryżem

    Tropikalna sałatka z wołowiną i ryżem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Imbir, miód, pomarańcze i chili to ekscytująca mieszanka smaków w kolorowej sałatce. Jest ona doskonałą potrawą na lunch - można przygotować ją wcześniej, a potem tylko wyjąć z lodówki i podać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g polędwicy wołowej
    • 280 g mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati
    • 1 papaja, pokrojona w plasterki
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych
    • 55 g mieszanych liści sałaty
    • 1 łyżka sezamu, prażonego
    • Marynata
    • 3 łyżki octu sherry
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • pieprz
    • Sos imbirowy z chili
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru
    • 1 czerwona papryczka chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pokroić mięso na plastry grubości 2 cm. Przyrządzić marynatę. Rozgnieść czosnek, drobno posiekać imbir, dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać w płytkim naczyniu. Włożyć mięso do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. W połowie tego czasu przewrócić plastry mięsa na drugą stronę, aby dobrze się zamarynowały.
    2. Wsypać ryż do garnka, zalać 750 ml wody i zagotować. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż ryż zmięknie, a cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia.
    3. Drobno posiekać imbir i papryczkę chili. Energicznie wymieszać wszystkie składniki sosu w dużej misce. Przyprawić do smaku. Kiedy ryż będzie gotowy, wsypać go do tej samej miski i delikatnie wymieszać z sosem.
    4. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Wyjąć mięso z marynaty i ułożyć na ruszcie opiekacza. Grillować 5-6 minut, smarując marynatą, która pozostała w naczyniu. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Przenieść upieczone mięso na deskę i pokroić na cienkie paski w poprzek włókien. Dodać do ryżu. Można podawać w temperaturze pokojowej lub wystudzić i wstawić do lodówki.
    5. Tuż przed podaniem dodać papaję, dymkę i liście sałaty, wymieszać, wstrząsając miską. Posypać prażonym sezamem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Zamiast wołowiny zamarynujmy mięso z piersi kurzej, bez skóry, pieczone 5-6 minut z każdej strony.

    Punkty dla zdrowia

    • Jeszcze niedawno do tropikalnych owoców - takich jak papaja - podchodziliśmy bardzo nieufnie. Dziś można je kupić w wielu sklepach i coraz częściej doceniamy nie tylko ich znakomity smak, ale także walory zdrowotne. Papaja zawiera dużo witaminy C, potasu, błonnika, kwasu foliowego i karotenoidów. * • Sezam jest bogatym źródłem wapnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis