Tosty z fasolą i bekonem

    Tosty z fasolą i bekonem

    3polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pyszne tosty z kremową fasolą, chrupkim bekonem, twarogiem i musztardą. Z kruchymi listkami sałaty tworzą doskonały posiłek, który można podać na stół w 15 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g masła
    • 4 plasterki chudego bekonu, okrojonego z tłuszczu i posiekanego
    • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej w krążki
    • 85 g rukwi wodnej, grubo posiekanej
    • 820 g białej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 55 g twarogu
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 8 grubych kromek pełnoziarnistego chleba
    • sól i pieprz
    • Sałata
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 mała główka sałaty radicchio, pokrojonej w cienkie paski
    • 1 mała główka sałaty lollo rosso, podzielonej na listki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Utrzeć w misce oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Doprawić solą oraz pieprzem. Wrzucić sałatę radicchio i lollo rosso. Odstawić (jeszcze nie mieszać).
    2. Rozgrzać opiekacz. Roztopić masło na dużej, teflonowej patelni, aż zacznie skwierczeć. Wrzucić bekon i cebulkę dymkę. Smażyć na średnim ogniu 3 minuty, często mieszając, aż bekon zacznie zmieniać barwę, a cebulka lekko zmięknie.
    3. Dodać rukiew wodną i smażyć jeszcze kilka sekund, cały czas mieszając, a następnie dodać fasolę, twaróg, musztardę oraz sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i podgrzewać 2 minuty, cały czas mieszając, aż mieszanina będzie bardzo gorąca.
    4. Opiec tosty w opiekaczu. Nałożyć fasolę z bekonem na każdą kromkę. Szybko wymieszać sałatę z sosem i podawać.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić tosty wegetariańskie, należy pominąć bekon, a zawartość białka uzupełnić, posypując sałatkę 55 g posiekanych, prażonych orzechów włoskich. * • Ciabatta z fasolą borlotti i serem pleśniowym. Wrzucić do rondla 820 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej. Dodać 85 g pokruszonego sera gorgonzola, 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego i 2 łyżki serka wiejskiego. Podgrzać na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż ser się roztopi, a fasola mocno rozgrzeje. Dodać łyżkę czerwonego pesto, wymieszać i podawać z przekrojonymi na połówki i lekko opieczonymi ciabattami. Podać z sałatką z kopru włoskiego i rukoli. Aby przyrządzić sos, utrzeć 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin z łyżeczką octu balsamicznego, 2 łyżkami soku pomarańczowego oraz solą i pieprzem. Wrzucić do sosu główkę kopru włoskiego pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, 85 g listków rukoli, małą, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę oraz 30 g drylowanych czarnych oliwek. Wymieszać z sosem tuż przed podaniem.

    Zalety

    • Gotowana biała fasola jest bardzo smaczna. Dostarcza dużej ilości błonnika niezbędnego do właściwego działania układu pokarmowego. * • Okrojony z tłuszczu, chudy bekon jest dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B, które są konieczne dla zdrowia układu nerwowego. * • Rukiew wodna zawiera silnie działające fitosubstancje o działaniu przeciwnowotworowym. Ta mało znana roślina rośnie dziko w niektórych rejonach naszego kraju w rowach i na brzegach potoków.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ selen * ✓✓ A, B1, C, niacyna, miedź, żelazo, cynk * ✓✓ B6, E, kwas foliowy, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis