Tortilla z cukinią

    Tortilla z cukinią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Hiszpańska tortilla, czyli omlet z jajek z ziemniakami, do którego w tej wersji dodaję cukinię. Pyszna na śniadanie lub lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 czerwona cebula
    • 1 cukinia
    • 50 g chudego boczku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 jajek
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Gotować we wrzątku około 3 minuty, odcedzić.
    2. Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić cukinię w kostkę o boku 1 cm, boczek zaś w drobną kostkę.
    3. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Wrzucić ziemniaki, cebulę, cukinię i boczek na patelnię i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Rozbić jajka do miski i rozbełtać z łyżką wody. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Zalać masą jajeczną warzywa i boczek na patelni i smażyć 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Spodnią warstwę ściętej masy jajecznej kilka razy unieść, by płynne jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni.
    5. Gdy masa jajeczna będzie już prawie ścięta, przykryć patelnię i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podawać na gorąco.

    Tortilla ziemniaczano-szparagowa

    Pokroić 600 g ziemniaków sałatkowych na kawałki, krótko obgotować, odcedzić z wody. Oczyścić 250 g cienkich zielonych szparagów, odciąć i wyrzucić zdrewniałe końcówki. Resztę pokroić na kawałki długości około 2 cm. Ziemniaki, szparagi i 50 g pokrojonego w drobną kostkę chudego boczku smażyć z łyżką oliwy z oliwek extra virgin na teflonowej patelni mniej więcej 10 minut. Rozbełtać 5 jajek z łyżką wody. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki świeżo startego parmezanu i wymieszać. Zalać warzywa na patelni masą jajeczną i smażyć jak w poprzednim przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis