Hiszpańska tortilla

    Hiszpańska tortilla

    21polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tortille są ważną potrawą kuchni hiszpańskiej. Zwykle składają się z ziemniaków, cebuli i jajek. Podaje się je na ciepło z sałatą jako samodzielne, niewielkie danie. Często widuje się je również w obficie zastawionych zakąskami tapas witrynach hiszpańskich winiarni. Wewnątrz zarówno miejscowi mieszkańcy, jak i turyści próbują regionalnych smakołyków, które można jeść bez sztućców.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g zielonego groszku w łupinach
    • 150 g zielonej fasolki szparagowej
    • 150 g pieczarek
    • 250 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • czarny pieprz, sól
    • 12 jajek
    • 500 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Wyłuskać groszek z łupin i umyć. Oczyścić fasolkę szparagową i pokroić na kawałki o długości około 2 cm. Gotować groszek i fasolkę w osobnych naczyniach około 10 minut w osolonej wodzie, potem odcedzić i odstawić, żeby odciekły.
    2. Przygotować pieczarki. Obciąć trzonki i pokroić grzyby w cienkie plasterki. Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekać cebulę.
    3. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni. Smażyć pieczarki 10 minut, potem doprawić solą i pieprzem. Rozbełtać 3 jajka i wlać na patelnię do grzybów. Smażyć na średnim ogniu, aż jajka się zetną, potem odwrócić i smażyć, aż tortilla się przyrumieni. Zdjąć ją z patelni, odłożyć w ciepłe miejsce. Smażyć ziemniaki z cebulą na rozgrzanym oleju około 10 minut. Rozbełtać 3 jajka, wylać na przysmażone ziemniaki i poczekać, aż się zetną, potem odwrócić i dosmażyć. Ułożyć tortillę z ziemniakami na tej z pieczarkami. Usmażyć dwie kolejne tortille, z groszkiem i z fasolką szparagową. Układać usmażone na gotowych.
    4. Włożyć do garnka pokrojone pomidory z puszki, wsypać oregano i podgrzać na średnim ogniu. Dodać sól i pieprz. Pokroić tort z tortilli na 6 porcji, wlać na talerz sos pomidorowy, ułożyć na nim porcje potrawy i tak podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    brzmi zachęcająco - 14 kwi 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    Czasochłonne, ale smaczne - 20 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis