Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym

    Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym

    8polubień
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te pikantne pulpeciki rybne mogą służyć jako przystawka lub przekąska. Podawać z sosem i sałatą w osobnych salaterkach.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g mączystych ziemniaków
    • 400 g filetów rybnych, np. z karmazyna
    • sok z 1 limonki
    • 3 cebulki dymki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cienka łodyżka trawy cytrynowej
    • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
    • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki
    • 100 g bułki tartej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól
    • Sos limonkowo-miodowy
    • 1 łagodna papryczka chili
    • sok z 3 limonek
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • ¾ łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
    • Z czym podawać
    • 1 mała sałata lodowa
    • ½ ogórka sałatkowego
    • 2 łyżki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, krótko odparować i rozgnieść widelcem.
    2. Umyć filety rybne i ułożyć na patelni teflonowej. Wlać 125 ml wody, połowę soku z limonki, krótko zagotować i pozostawić na małym ogniu na około minutę, aby ryba nasiąkała. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut. Przełożyć z patelni do miski i rozdrobnić.
    3. Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać. Pokroić czosnek w drobniutką kostkę. Obrać trawę cytrynową z zewnętrznych twardych liści, posiekać białą część. Zagnieść razem ziemniaki, rybę, dymkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir, pastę curry, kolendrę, resztę soku z limonki oraz nieco soli. Uformować z masy 24 kotleciki.
    4. Rozbić i rozbełtać jajko. Obtaczać kotleciki najpierw w mące (po obtoczeniu nadmiar strząsnąć), potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Po panierowaniu lekko je rozpłaszczyć, a następnie odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
    5. Przygotować sos limonkowo-miodowy. Oczyścić papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce. Pokroić sałatę w cienkie paseczki, a ogórka w drobną kostkę. Wymieszać sałatę, ogórka i posiekaną miętę.
    6. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć na niej połowę kotlecików około 6 minut, żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdjąć i trzymać w cieple. Rozgrzać resztę oliwy i usmażyć pozostałe kotleciki. Podawać z sosem i sałatą w osobnych salaterkach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis