Śródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw

    Śródziemnomorska zupa z pieczonych warzyw

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta znakomita zupa zawiera mnóstwo pieczonych i karmelizowanych warzyw. Użycie soku z marchewki zamiast wywaru sprawia, że danie zawiera więcej substancji odżywczych, a jego smak jest bardziej intensywny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 5 ząbków czosnku
    • 350 g nieobranych, wyszorowanych ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 2 papryki (zielona i żółta), pokrojone w kostkę
    • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
    • 1 duża żółta lub zielona cukinia, pokrojona na małe kawałki
    • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w dużą kostkę
    • 350 ml soku z marchewki
    • 350 g małych pomidorów, pokrojonych
    • 1 łyżeczka świeżego estragonu
    • 175 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wymieszać czosnek z oliwą w formie do pieczenia, piec 5 minut, aż oliwa zacznie skwierczeć. Dodać ziemniaki, paprykę i rozmaryn, wstrząsnąć formą, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą. Piec 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
    2. Dodać cukinię i cebulę, piec kolejne 15 minut, aż cukinia zmięknie.
    3. W dużym garnku wymieszać sok z marchewki z pomidorami i estragonem. Zagotować na średnim ogniu. Dodać pieczone warzywa.
    4. Wlać wodę do naczynia, w którym piekły się warzywa, zeskrobać wszystkie przypieczone resztki i wlać do garnka z zupą. Gotować jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając, aż zupa dobrze się podgrzeje.

    Inne propozycje

    • W sezonie można użyć do przyrządzenia tej zupy młodych ziemniaków. Można także spróbować zastąpić ziemniaki batatami. * • Można przyrządzić zupę według tego przepisu, zastępując cukinię dynią.

    Punkty dla zdrowia

    • Warzywa o intensywnym kolorze - takie jak pomidory czy papryka - zawierają dużo pożytecznych dla zdrowia karotenoidów, na przykład beta-karotenu i likopenu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis