Szybki chleb razowy

    Szybki chleb razowy

    10polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 45 osób

    Ciasto na ten chleb wyrasta tylko raz i nie trzeba go w ogóle zagniatać, więc trudno o łatwiejszy przepis. Powstał on w oparciu o recepturę opracowaną w latach czterdziestych XX wieku. Próbowano wówczas stworzyć przepis na pożywny chleb, który każdy mógłby samodzielnie upiec w domu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duży bochenek (około 14 kromek)

    • 450 g razowej mąki chlebowej, najlepiej mielonej w żarnach kamiennych
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
    • 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado lub miodu
    • 450 g letniej wody
    • 1 łyżka białej mąki, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Lekko nasmarować keksówkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na czas przygotowania ciasta.
    2. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą i wlać do zagłębienia.
    3. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ucierać ciasto energicznie drewnianą łyżką około 2 minut, aż będzie odchodziło od boków miski i zrobi się bardzo miękkie oraz lepkie.
    4. Wlać je do przygotowanej blachy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż wyrośnie i zajmie niemal całą blachę.
    5. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć ciasto i poprószyć równomiernie białą mąką. Piec 30-40 minut, aż ładnie wyrośnie i się przyrumieni. Chleb powinien być lekki, a popukany w spód (po wyjęciu z blachy) wydawać pusty odgłos.
    6. Wyjąć chleb z blachy i, w razie potrzeby, wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut, by boki i spód stwardniały. Przełożyć na metalową kratkę, gdzie całkowicie ostygnie. Chleb ten zachowuje świeżość do 5 dni.

    1 kromka zawiera:

    ✓✓ selen * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, miedź, cynk

    Inne propozycje

    • Lekki chlebek słodowy. Zamiast mąki razowej użyć 200 g mąki słodowej, 225 g białej mąki chlebowej i 30 g drobnej kaszki owsianej. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać 2 łyżkami śruty pszennej. * • Aby chleb był lżejszy, nieco słodki i miał orzechowy smak, należy zastąpić mąkę razową orkiszową. Ma ona więcej wartości odżywczych niż zwykła mąka pszenna, zawiera dużo białka, a bardzo mało glutenu. * • Przygotujmy 2 małe bochenki. Podzielmy ciasto na 2 równe części i pieczmy je w małych formach 30-35 minut.

    Zalety

    • Pieczywo pełnoziarniste zawiera więcej witamin z grupy B i błonnika niż pieczywo z białej rafinowanej mąki. * • Drożdże są bardzo bogate w kwas foliowy i zawierają śladowe ilości kilku innych witamin z grupy B.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    autor:
    61

    Próbowałam upiec chleb zgodnie z podanym przepisem. Pieczywo wyszło surowe w środku, spróbowałam piec dłużej jednak nie dało efektu. Piekłam w termoobiegu, czy to mogło być powodem? - 18 sie 2012

    autor:
    7

    dobry przepis. polecam. - 29 lis 2013

    IzabelaWujczak
    4

    POLECAM. JA PIEKLAM I WYSZŁO PYSZNE) WSZYSCY SIE ZACHWYCAJĄ. - 17 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis