Szwajcarskie ciasto ziemniaczane

    Szwajcarskie ciasto ziemniaczane

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składnikiem ciasta jest ziemniak? Brzmi podejrzanie, ale nie ma się co martwić, w tym przypadku ziemniak sprawia, że ciasto jest lekkie i soczyste.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 mały ugotowany ziemniak bez skórki (ok. 50 g)
    • 2 jajka
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki wody
    • ½ łyżeczki otartej skórki cytryny
    • 50 g drobno zmielonych orzechów laskowych
    • 50 g kaszki kukurydzianej
    • 5 g zmielonych ziaren chleba świętojańskiego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • tłuszcz do posmarowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować tłuszczem. Bardzo drobno zetrzeć ziemniaka na tarce. Ubić razem jajka, cukier, wodę i skórkę cytryny na jednolitą jasną pianę ręcznym mikserem z trzepaczkami. Zmieszać ją ostrożnie ze startym ziemniakiem i mielonymi orzechami.
    2. Kaszkę kukurydzianą, mielone ziarna chleba świętojańskiego, proszek do pieczenia i sól wymieszać najpierw razem, potem dodać do masy ziemniaczano-jajecznej. Napełnić ciastem tortownicę. Powierzchnię wygładzić łopatką.
    3. Piec ciasto w gorącym piekarniku na dolnej półce 35-45 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i krótko studzić. Wyjąć z formy na metalową kratkę. Przed podaniem posypać niewielką ilością cukru pudru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Praktyczna rada

    Jeśli ostudzone ciasto zawiniemy w folię aluminiową, zachowa świeżość przez 2-3 dni.

    Spór o “Lindę”

    Na niemieckim rynku ziemniaczanym panuje niepokój. W roku 2004 skończył się okres ochrony patentowej tej odmiany i od tej pory każdy rolnik mógłby ją uprawiać, nie płacąc stosownej opłaty właścicielowi praw do “Lindy”. To oczywiście nie jest w interesie firmy hodowlanej, która tę odmianę opracowała i opatentowała. Firma wycofała więc “Lindę” z rejestru roślin dopuszczonych przez niemiecki Federalny Urząd ds. Odmian. Od tej pory “Królową Ziemniaków” pracowicie zajmują się sądy. Na razie postanowiono przedłużyć właścicielowi prawa wynikające z patentu, zaś jeden z rolników wystąpił do Urzędu z formalnym wnioskiem o dopuszczenie odmiany do upraw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis