Salsa teksańska

    (1061)
    10 min

    Przepis ten pochodzi z Teksasu. Zmieniałam go i udoskonalałam przez lata, aż stał się łatwy i szybki do przygotowania, a wszystkie składniki mam zwykle pod ręką. Często daję ją w prezencie moim krewnym.


    Zrobione przez 1007 osób

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 1/2 limonki
    • 1 łyżeczka soli
    • 35 g (1/4 szklanki) konserwowych zielonych papryczek chili pokrojonych w plasterki (lub tylko do smaku)
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Włożyć pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki, sól, zielone papryczki chili i kolendrę do blendera lub miski robota kuchennego i miksować na niskich obrotach do uzyskania ulubionej konsystencji.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1061)

    Komentarze po polsku (2)

    Natass
    autor:
    1

    Pomysł bardzo dobry, ale czy można podgrzać wszystko po zmiksowaniu, żeby dało się wykorzystać jako sos do makaronu?  -  04 cze 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    Pewnie i można. Wtedy lepiej będzie zacząć od podsmażenia cebuli z czosnkiem, dodania pomidorów (smażyć aż zmiękną) a następnie doprawić limonką, chili i kolendrą  -  05 cze 2013

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)