Salsa teksańska

    Salsa teksańska

    32polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1006 osób

    Przepis ten pochodzi z Teksasu. Zmieniałam go i udoskonalałam przez lata, aż stał się łatwy i szybki do przygotowania, a wszystkie składniki mam zwykle pod ręką. Często daję ją w prezencie moim krewnym.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 1/2 limonki
    • 1 łyżeczka soli
    • 35 g (1/4 szklanki) konserwowych zielonych papryczek chili pokrojonych w plasterki (lub tylko do smaku)
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Włożyć pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki, sól, zielone papryczki chili i kolendrę do blendera lub miski robota kuchennego i miksować na niskich obrotach do uzyskania ulubionej konsystencji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Natass
    autor:
    1

    Pomysł bardzo dobry, ale czy można podgrzać wszystko po zmiksowaniu, żeby dało się wykorzystać jako sos do makaronu? - 04 cze 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    Pewnie i można. Wtedy lepiej będzie zacząć od podsmażenia cebuli z czosnkiem, dodania pomidorów (smażyć aż zmiękną) a następnie doprawić limonką, chili i kolendrą - 05 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis