Szparagi smażone z sezamem i groszkiem

    Szparagi smażone z sezamem i groszkiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sezon na szparagi to dla wielu osób okres kulinarnych rozkoszy. Kupmy ich duży pęczek, a jeszcze lepiej dwa. A wracając, zaopatrzmy się jeszcze w torebeczkę sezamu…

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki sezamu
    • 550 g zielonych szparagów
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 120 g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
    • 140 g mrożonego groszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Prażyć sezam 3 minuty na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, aż zrumieni się na złoto. Przełożyć na talerz.
    2. Pokroić szparagi ukośnie na 5-cm kawałki. Spryskać olejem w aerozolu dużą teflonową patelnię lub wlać na nią oliwę i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut mieszając, aż cebula zmięknie.
    3. Dodać szparagi i groszek, smażyć 5 minut, często mieszając, żeby szparagi nieco zmiękły, a groszek dobrze się rozgrzał.
    4. Posypać szparagi i groszek prażonym sezamem, wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały.

    Inne propozycje

    Makaron z warzywami i sezamem: Ugotować 350 g makaronu, wymieszać z gorącymi szparagami i groszkiem, dodać dużą łyżkę serka homogenizowanego. * • Można podawać z grillowaną piersią indyka i brązowym ryżem. Na deser - dietetyczny mrożony jogurt posypany kandyzowanym imbirem.

    Punkty dla zdrowia

    • Szparagi są m.in. bogatym źródłem rutyny, czyli flawonoidu, silnego przeciwutleniacza, który z witaminą C ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis