Stir-fry z trzema fasolami i szynką

    Stir-fry z trzema fasolami i szynką

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kto nigdy wcześniej nie dodawał warzyw strączkowych do potrawy typu stir-fry, powinien wypróbować to danie. Przyrządza się je z dwóch odmian fasoli z puszki, świeżej fasolki szparagowej oraz szynki, cebuli i kremowego sosu musztardowego. Po wymieszaniu z makaronem stanowi doskonały posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu rurki
    • 170 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na połówki
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 1 pęczek cebulki dymki (ok. 300 g), pokrojonej w krążki
    • 2 łyżki gęstej tłustej śmietany
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 225 g gotowanej szynki lub wędzonego schabu, okrojonego z tłuszczu, pokrojonego w grube plastry, a następnie w paseczki
    • 410 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 410 g fasoli cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10-12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Dodać zieloną fasolkę na ostatnie 3 minuty gotowania. Starannie odlać.
    2. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzać oliwę i masło na dużej, teflonowej patelni lub w woku, aż masło zacznie skwierczeć. Wrzucić cebulkę dymkę i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie.
    3. Utrzeć śmietanę z musztardą i skórką otartą z cytryny, dodać do cebuli na patelni lub w woku. Wrzucić szynkę lub wędzony schab oraz fasolę kidney i cannellini. Podgrzewać na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając, aż wszystkie składniki będą gorące.
    4. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić makaron i zieloną fasolkę. Wymieszać, posypać natką pietruszki i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zalety

    • Warzywa strączkowe, takie jak czerwona fasola kidney i fasola cannellini, mają niski współczynnik glikemiczny, co oznacza, że powoli wyzwalają do krwiobiegu substancje dostarczające organizmowi energii. Dlatego na dłużej zaspokajają głód. * • Jak wszystkie odmiany cebuli dymka zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. * • Fasolka szparagowa jest dobrym źródłem błonnika i zawiera sporo kwasu foliowego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen, cynk * ✓✓ B2, B6, wapń

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić wegetariańską wersję tej potrawy, należy zastąpić szynkę lub wędzony schab 225 g zwykłego lub wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm. * • Wędzony indyk z jabłkami i fasolą. Pokroić 2 jabłka deserowe w grube plasterki. Roztopić na patelni teflonowej 15 g masła, wrzucić plasterki jabłka i smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się z obu stron i lekko zmiękną. Zdjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię 410 g fasoli borlotti z puszki, 410 g fasoli flageolet z puszki, odsączone i przepłukane. Dodać 225 g wędzonego indyka pokrojonego w grube plastry, a następnie w drobne paseczki. Wlać 3 łyżki soku jabłkowego i 2 łyżeczki syropu klonowego. Podgrzewać na małym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić na patelnię podsmażone jabłka wraz z łyżką posiekanej świeżej szałwii. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze minutę. Podawać z bagietką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    damian2n
    autor:
    0

    Zrobiłem wedle przepisu. Spróbowałem i uważam, że jest smaczne. Warte polecenia. Ja dodałem tylko dużo czosnku. - 10 kwi 2016

    Osaka
    autor:
    0

    Nie wiem, czy wyszło mi tak, jak miało wyjść, ale z pewnością było smaczne - 11 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis