Relish, czyli sos z zielonych pomidorów

    Relish, czyli sos z zielonych pomidorów

    6polubień
    2godz.


    Zrobione przez 170 osób

    Ten pyszny, pikantny, gęsty sos z zielonych pomidorów, cebuli, papryki i przypraw jest doskonałym dodatkiem do kanapek lub ziemniaków czy serów, a także wielu przystawek. Słoiczek takiego sosu może też być znakomitym prezentem!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików litrowych

    • 24 duże zielone pomidory
    • 3 czerwone papryki, przepołowione i oczyszczone z gniazd nasiennych
    • 3 zielone papryki, przepołowione i oczyszczone z gniazd nasiennych
    • 12 dużych cebul
    • 3 łyżki nasion selera
    • 3 łyżki gorczycy
    • 1 łyżka soli
    • 1 kg (5 szklanek) cukru
    • 500 ml (2 szklanki) octu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Przy użyciu robota kuchennego, rozdrabniacza lub blendera zmielić grubo pomidory, czerwoną paprykę, zieloną paprykę i cebulę. (Możliwe, że trzeba to będzie robić partiami.) Duży durszlak wyłożyć gazą lub tetrą i umieścić nad zlewem lub dużą miską, a następnie wlać do niego pomidorową miazgę i pozostawić na godzinę, by obciekła.
    2. Odsączoną miazgę pomidorową włożyć do dużego, niealuminiowego garnka i wymieszać z nasionami selera i gorczycy oraz z solą, cukrem i octem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
    3. Wysterylizować tyle słoików i wieczek, ile potrzeba, by pomieścić cały zrobiony sos (np. 12 półlitrowych słoiczków). Napełnić słoiki sosem w taki sposób, by nie pozostało w nich pustego miejsca, ani nie było pęcherzyków powietrza. Zakręcić.
    4. Na dnie dużego garnka umieścić wkładkę izolacyjną (np. krążek z metalowej siatki, albo grubą warstwę ściereczek kuchennych) i wypełnić garnek do połowy wrzącą wodą. Ostrożnie opuść słoiki do garnka za pomocą uchwytu lub szczypiec. Zostawić między słoikami 4-5 cm wolnego miejsca. Jeśli potrzeba, dolać więcej wrzątku, aby słoiki znalazły się całkowicie pod wodą, ok. 4 cm pod jej powierzchnią. Doprowadzić wodę do pełnego wrzenia, przykryć i gotować przez 30 minut.
    5. Wyjąć słoiki z wody i poustawiać w dużej odległości od siebie na drewnianej lub pokrytej tkaniną powierzchni, aby ostygły. Gdy ostygną, nacisnąć palcem środek każdego wieczka, aby sprawdzić, czy jest szczelnie zamknięte (pokrywki nie powinny się w ogóle uginać). Tak zapasteryzowana salsa może być przechowywana do roku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    januszgorczany
    0

    nie daje prawie wcale cukru,a trochę ostrej papryki chili. - 22 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis