Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

    Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

    Zdjęcie do przepisu: Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane
    1

    Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

    (0)
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na pewno zaskoczy Cię lista składników, na której znajdują się ziemniaki. Dzięki ziemniakom otrzymamy lekkie i soczyste ciasto na te pyszne amerykańskie pączki.

    Składniki
    ilość sztuk: 48 pączków

    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 14 g suszonych drożdży
    • 320 ml ciepłego mleka (40-50°C)
    • 120 ml oleju słonecznikowego plus nieco do posmarowania miski
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 kg mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
    • tłuszcz do smażenia
    • 150 g cukru pudru
    • 2-3 łyżki gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, zachowując około 120 ml, ziemniaki krótko odparować i dokładnie rozgnieść widelcem. Wodę, w której gotowaliśmy ziemniaki, ostudzić w misce do około 40-50°C. Rozpuścić w niej drożdże.
    2. Wymieszać ziemniaki, ciepłe mleko, olej, cukier, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Uformować z niego kulę. Wysmarować miskę olejem. Obtoczyć ciasto w misce, by pokryło się tłuszczem. Zostawić pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło i podwoiło objętość.
    3. Wygnieść ciasto i odstawić, żeby dalej rosło, na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkować je na placek o grubości ½ cm na poprószonym mąką blacie. Wycinać kółka o średnicy około 8 cm, a w środku każdego z nich wycinać jeszcze mały okrągły otwór. Rozgrzać we frytownicy sporo tłuszczu do temperatury 170°C. Smażyć w nim pączki porcjami, aż przyrumienią się z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odciekły z tłuszczu. Cukier puder zmieszać z wodą, by powstał ciekły lukier. Polukrować pączki i podawać.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ziemniaki w mowie potocznej mają wiele nazw

    W Polsce nazwa “kartofle” jest zapożyczeniem z języka niemieckiego, lecz mamy także własne nazwy regionalne: “pyry” w Wielkopolsce, “bulwy” na Pomorzu i “grule” w gwarze tatrzańskich górali. * W Niemczech w Górach Harcu i w Turyngii, w Dolnej i Górnej Frankonii oraz w części Szwabii miejscowa ludność nazywa ziemniaki “jabłkami ziemnymi” (Erdäpfel). Podobnie, dodając tylko “H” na początku, nazywają ziemniaki mieszkańcy Górnego Palatynatu, Alzacji i części Szwajcarii. Natomiast w środkowej Nadrenii mówi się o “gruszkach gruntowych” (Grundbirnen). W Palatynacie ziemniak nazywa się w wolnym tłumaczeniu “gruntową jagodą” (Grumbeere), zaś w Westfalii “bulwą” (Knolle). Norymberska nazwa “Potaken” wywodzi się najpewniej od patatów, dawniej niesłusznie utożsamianych z ziemniakami. Francuska oficjalna nazwa pomme de terre oznacza jabłka ziemne.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis