Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

    Soczyste amerykańskie pączki ziemniaczane

    7polubień
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na pewno zaskoczy Cię lista składników, na której znajdują się ziemniaki. Dzięki ziemniakom otrzymamy lekkie i soczyste ciasto na te pyszne amerykańskie pączki.

    Składniki
    ilość sztuk: 48 pączków

    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 14 g suszonych drożdży
    • 320 ml ciepłego mleka (40-50°C)
    • 120 ml oleju słonecznikowego plus nieco do posmarowania miski
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 kg mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
    • tłuszcz do smażenia
    • 150 g cukru pudru
    • 2-3 łyżki gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić na ćwiartki i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, zachowując około 120 ml, ziemniaki krótko odparować i dokładnie rozgnieść widelcem. Wodę, w której gotowaliśmy ziemniaki, ostudzić w misce do około 40-50°C. Rozpuścić w niej drożdże.
    2. Wymieszać ziemniaki, ciepłe mleko, olej, cukier, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Uformować z niego kulę. Wysmarować miskę olejem. Obtoczyć ciasto w misce, by pokryło się tłuszczem. Zostawić pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło i podwoiło objętość.
    3. Wygnieść ciasto i odstawić, żeby dalej rosło, na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkować je na placek o grubości ½ cm na poprószonym mąką blacie. Wycinać kółka o średnicy około 8 cm, a w środku każdego z nich wycinać jeszcze mały okrągły otwór. Rozgrzać we frytownicy sporo tłuszczu do temperatury 170°C. Smażyć w nim pączki porcjami, aż przyrumienią się z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odciekły z tłuszczu. Cukier puder zmieszać z wodą, by powstał ciekły lukier. Polukrować pączki i podawać.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ziemniaki w mowie potocznej mają wiele nazw

    W Polsce nazwa “kartofle” jest zapożyczeniem z języka niemieckiego, lecz mamy także własne nazwy regionalne: “pyry” w Wielkopolsce, “bulwy” na Pomorzu i “grule” w gwarze tatrzańskich górali. * W Niemczech w Górach Harcu i w Turyngii, w Dolnej i Górnej Frankonii oraz w części Szwabii miejscowa ludność nazywa ziemniaki “jabłkami ziemnymi” (Erdäpfel). Podobnie, dodając tylko “H” na początku, nazywają ziemniaki mieszkańcy Górnego Palatynatu, Alzacji i części Szwajcarii. Natomiast w środkowej Nadrenii mówi się o “gruszkach gruntowych” (Grundbirnen). W Palatynacie ziemniak nazywa się w wolnym tłumaczeniu “gruntową jagodą” (Grumbeere), zaś w Westfalii “bulwą” (Knolle). Norymberska nazwa “Potaken” wywodzi się najpewniej od patatów, dawniej niesłusznie utożsamianych z ziemniakami. Francuska oficjalna nazwa pomme de terre oznacza jabłka ziemne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis