Soczewica puy z porzeczkami

    Soczewica puy z porzeczkami

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Soczewica puy odznacza się delikatnym smakiem i konsystencją oraz zachowuje kształt w trakcie gotowania, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek. Doskonale pasują do niej słodkie brzoskwinie i kwaskowate czerwone porzeczki, tworząc lekkie danie na gorący dzień. To wspaniały dodatek do kurczaka lub ryby z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g soczewicy puy
    • paseczek skórki pomarańczowej lub cytrynowej
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka octu malinowego
    • 150 g czerwonych porzeczek
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 łyżeczki oleju z orzechów laskowych
    • 3 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w grube plasterki
    • 200 g mieszanki sałat (np. rukola, sałata masłowa i drobne listki szpinaku)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać soczewicę do rondla, dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową i liść laurowy. Zalać dużą ilością zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż soczewica zrobi się miękka, ale nie będzie rozgotowana. Starannie odlać, usunąć skórkę cytrusową i liść laurowy. Przełożyć soczewicę do dużej miski.
    2. W małym rondlu wymieszać ocet malinowy z porzeczkami i miodem. Dodać 3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu kilka sekund. Zdjąć rondel z ognia, wyjąć porzeczki łyżką cedzakową i dodać je do soczewicy.
    3. Wlać olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych do rondelka z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Skropić tak przyrządzonym sosem soczewicę i porzeczki.
    4. Wrzucić do miski brzoskwinie i wymieszać bardzo delikatnie, uważając, by zbytnio nie naruszyć owoców.
    5. Ułożyć listki sałat wzdłuż krawędzi półmiska. Nałożyć sałatkę na środek i podawać w temperaturze pokojowej.

    Inne propozycje

    • Zamiast porzeczek można użyć czarnych jagód, a zamiast brzoskwiń - nektarynek. * • Czosnkowa sałatka z zielonej soczewicy: Wsypać 200 g zielonej soczewicy do rondla. Zalać dużą ilością zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 20-30 minut, aż zmięknie. Odlać i przełożyć do miski. Dodać czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę, posiekaną cukinię, 4 posiekane pomidory i 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki. Przyrządzić sos z wyciśniętych ząbków czosnku, łyżeczki pasty z suszonych pomidorów, 2 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczek octu z sherry. Wymieszać soczewicę i warzywa z sosem, doprawić solą i pieprzem.

    Zalety

    • Podobnie jak inne warzywa strączkowe, soczewica zawiera błonnik. Jest też dobrym źródłem witaminy B1 i niacyny, które odgrywają ważną rolę w uwalnianiu energii z pożywienia. * • Czerwone porzeczki, choć najczęściej wykorzystywane są do wyrobu dżemów i deserów oraz dekorowania potraw, są świetnym dodatkiem do słonych dań. Jest w nich też sporo witaminy C, choć znacznie mniej niż w czarnych porzeczkach, które zawierają jej aż pięć razy więcej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, miedź, selen * ✓✓ kwas foliowy, żelazo, potas, cynk * ✓ B1, B2, B6, E, niacyna, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis