Ryż z marchewką

    Ryż z marchewką

    28polubień
    35min.


    Zrobione przez 639 osób

    Aromatyczny ryż basmati smażony z marchewką, cebulą, świeżym imbirem, orzeszkami ziemnymi i kolendrą. Smak tego ryżu jest po prostu fascynujący!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g (1 szklanka) ryżu basmati
    • 500 ml (2 szklanki) wody
    • 35 g (3/4 szklanki) prażonych orzeszków ziemnych
    • 1 łyżka margaryny
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 80 g (3/4 szklanki) startej marchwi
    • sól do smaku
    • pieprz cayenne do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ryż wsypać do średniego rondelka i zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
    2. W międzyczasie zmiksować orzeszki ziemne w blenderze, zmielić w młynku lub rozgnieść w moździerzu i odstawić. Roztopić margarynę w dużej patelni na średnim ogniu i zrumienić na niej cebulę. Dodać imbir i marchew oraz sól do smaku i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać pieprz cayenne i orzeszki ziemne. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do masy marchwiowej i wszystko delikatnie wymieszać. Udekorować posiekaną kolendrą lub pietruszką.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis