Frytki ziemniaczane na ostro

    Frytki ziemniaczane na ostro

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Frytki z piekarnika obtaczane w pikantnych ziołach: papryce, kminie rzymskim, pieprzu kajeńskim i tymianku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg mączystych ziemniaków
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki mąki, do panierowania
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na 8 części (na pół, na ćwiartki i na ósemki). Włożyć słupki ziemniaczane do dużej płaskiej formy do pieczenia, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich.
    2. Zmieszać mąkę, paprykę, mielony kmin, pieprz kajeński, sól, pieprz i tymianek w misce lub w torebce foliowej. Panierować słupki porcjami w tej mieszance, aż będą nią równomiernie pokryte.
    3. Poukładać słupki ziemniaczane pojedynczo na blasze w odpowiednich odstępach. Wsunąć blachę do rozgrzanego piekarnika i piec ziemniaki około 35-40 minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące – w czasie pieczenia obracać je co jakiś czas. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Należy wybrać ziemniaki zbliżonej wielkości, wówczas słupki też będą jednakowe i upieką się w tym samym czasie.

    Rekord świata w jedzeniu frytek

    Taki rekord został ustanowiony we wrześniu 2000 roku przez mieszkańców miasteczka Grand Forks w amerykańskim stanie Północna Dakota. Przerobili oni 1796 kg ziemniaków na 12 000 porcji frytek i zjedli je na miejscu. Do smażenia tej góry frytek użyto 682 l gorącego oleju roślinnego. Rekordziści zużyli ponadto 227 l ketchupu, 11 kg soli i 15 000 serwetek papierowych – ilu kalorii dostarczył posiłek, tego agencje nie podały. Znacznie zdrowsze są opisane powyżej frytki pieczone, które najlepiej smakują z odrobiną lekko kwaśnej śmietany lub sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis