Słodko-kwaśna sałatka z kaczką

    Słodko-kwaśna sałatka z kaczką

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dojrzałe nektarynki, zielone winogrona, chrupiąca sałata radicchio, plastry soczystego, grillowanego mięsa kaczki - ta sałatka jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale także wygląda niezwykle efektownie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati
    • 450 g mięsa z piersi kaczki, bez kości i skóry
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 85 g rukwi wodnej
    • 140 g zielonych winogron bez pestek, przekrojonych na połówki
    • 4 cebulki dymki pokrojone w plasterki
    • 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
    • 4 nektarynki
    • 8 liści sałaty radicchio
    • 3 łyżki pestek z dyni, uprażonych
    • Sos
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
    • 1 mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
    • 1 łyżka dżemu morelowego
    • 2 łyżeczki malinowego albo białego octu winnego
    • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Gotować ryż we wrzątku około 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, przełożyć do oddzielnego naczynia i odstawić, żeby ostygł.
    2. Rozgrzać patelnię grillową. Dokładnie okroić mięso z tłuszczu, posmarować z obu stron oliwą. Ułożyć na patelni grillowej i piec na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony (albo nieco dłużej, jeśli nie lubimy lekko krwistego mięsa). Odstawić do ostygnięcia.
    3. Przygotować sos: wymieszać w niewielkim naczyniu imbir z czosnkiem, dżemem morelowym, octem winnym i olejem z orzechów laskowych. Doprawić pieprzem.
    4. Posiekać połowę rukwi wodnej i dodać do ryżu razem z winogronami, dymką i selerem. Skropić ryż połową sosu i delikatnie wymieszać.
    5. Pokroić mięso oraz nektarynki w cienkie plastry. Ułożyć liście radicchio i resztę rukwi wodnej na 4 talerzach, a na nich ryż. Ułożyć na wierzchu plastry mięsa i nektarynek, skropić resztą sosu i posypać prażonymi pestkami dyni.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    Sałatka z grillowanej kaczki, batatów i jabłek: ugotować 700 g batatów obranych i pokrojonych w kostkę, przez 6-8 minut, aż zmiękną. Odcedzić i nieco przestudzić. Wymieszać po 2½ łyżki dietetycznego majonezu i niskotłuszczowego jogurtu naturalnego z łyżką musztardy dijon. Obrać duże jabłko, posiekać je i wymieszać w misce z 2 łyżkami soku z cytryny. Wrzucić pokrojone w plasterki 3 łodygi selera naciowego i 4 cebulki dymki. Polać sosem, wymieszać. Dodać bataty i plastry gorącego mięsa kaczki. Podawać na ciepło na liściach sałaty. * • Zamiast nektarynek można użyć 4 brzoskwiń.

    Punkty dla zdrowia

    • Nektarynki zawierają dużo witaminy C, błonnika i beta-karotenu (im ciemniejszy miąższ, tym więcej). Są także bogatym źródłem witamin z grupy B.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis