Słodkie bułeczki z rodzynkami

    Słodkie bułeczki z rodzynkami

    3polubienia
    3godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te lekko korzenne bułeczki są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają suszone owoce. Przyrządza się je łatwo, a najlepiej smakują na podwieczorek z herbatą, lekko opieczone i posmarowane odrobiną masła lub dżemu.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 bułeczek

    • 225 g białej mąki chlebowej
    • 225 g razowej mąki chlebowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 55 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 30 g drobnego cukru
    • 85 g rodzynek sułtanek
    • 85 g drobnych rodzynków
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 300 ml chudego mleka o temperaturze pokojowej plus nieco więcej do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Przesiać oba gatunki mąki i sól do dużej miski. Dodać otręby, które pozostały na dnie sita. Wrzucić masło i rozetrzeć palcami z mąką, dodać drożdże, cukier, sułtanki, drobne rodzynki i cynamon. Zrobić zagłębienie na środku i wlać mleko. Wyrobić miękkie ciasto, dolewając w razie potrzeby więcej mleka.
    2. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko nasmarowanej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, żeby podwoiło objętość.
    3. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zbić do pierwotnej objętości. Zagniatać 2-3 minuty, następnie podzielić na 10 równych porcji. Uformować z każdej okrągłą bułeczkę.
    4. Ułożyć bułeczki na dwóch nasmarowanych blachach i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, żeby wyrosły i zrobiły się puchate.
    5. Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bułeczki i lekko posmarować mlekiem. Piec 10-15 minut, aż przyrumienią się ładnie, następnie przełożyć na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Podawać na ciepło lub przekrojone i opieczone. Bułeczki smakują najlepiej w dniu upieczenia, ale można je przechowywać 1-2 dni.

    1 bułeczka zawiera:

    ✓✓ B1, selen * ✓ B6, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast piec bułeczki, można uformować z ciasta duży okrągły bochenek i ułożyć go na nasmarowanej blasze. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia, następnie piec około 25 minut. * • Zamiast sułtanek i drobnych rodzynków można użyć innych suszonych owoców, takich jak gruszki, brzoskwinie lub daktyle. * • Cynamon można zastą pić świeżo zmieloną gałką muszkatołową lub mieszanką mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

    Zalety

    • Suszone owoce zawierają bardzo niewiele tłuszczu, a przy tym są dobrym źródłem błonnika. Rodzynki dostarczają organizmowi magnezu, a sułtanki potasu i żelaza. * • Dzięki dodaniu mąki razowej bułeczki te zawierają więcej błonnika oraz innych cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i kilka mikroelementów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis