Sernik jagodowy

    Sernik jagodowy

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W odróżnieniu od większości serników, ten jest stosunkowo mało tłusty, ponieważ ciasto przyrządzamy z twarożku wiejskiego i twarogu, a nie z tłustego sera. Masę serową kładziemy na warstwie chrupkich herbatników i płatków owsianych.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 115 g herbatników razowych
    • 2 łyżki dużych płatków owsianych
    • 55 g roztopionego masła
    • 200 g twarożku wiejskiego
    • 200 g twarogu
    • 4 łyżki serka śmietankowego
    • 1 całe jajko
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • sok i skórka drobno otarta z 1 cytryny
    • 115 g cukru pudru, przesianego
    • 140 g czarnych jagód
    • Do dekoracji
    • 55 g czarnych jagód
    • listki świeżej mięty
    • 1 łyżka cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy ze zdejmowanym dnem o średnicy 21 cm.
    2. Rozkruszyć herbatniki w malakserze lub włożyć je do grubej torebki foliowej i rozdrobnić wałkiem do ciasta.
    3. Wymieszać pokruszone herbatniki z płatkami owsianymi i roztopionym masłem. Przełożyć do tortownicy, wyrównać i przycisnąć do dna. Odstawić.
    4. Zmiksować twarożek wiejski w malakserze, żeby powstała gładka masa. Dodać twaróg, serek śmietankowy, całe jajko, 2 żółtka, mąkę kukurydzianą oraz skórkę z cytryny. Miksować jeszcze chwilę. Przełożyć do miski.
    5. Ubić niezbyt sztywną pianę z 2 białek. Ubijać ją dalej, stopniowo wsypując cukier puder, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać połowę do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać czarne jagody, delikatnie połączyć, a następnie dodać resztę piany i wymieszać.
    6. Wylać ciasto na podstawę z herbatników i piec 30 minut. Przykryć luźno folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec jeszcze godzinę, aż ciasto lekko zastygnie na środku. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach - dzięki temu wierzch nie popęka.
    7. Przełożyć sernik na metalową kratkę, by całkowicie ostygł, a następnie wstawić go do lodówki. Przed podaniem odkroić ostrym nożem od boków tortownicy i wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i położyć sernik na talerzu. Udekorować resztą jagód oraz kilkoma listkami świeżej mięty, a na koniec lekko oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, B12, C * ✓ B2, kwas foliowy, cynk

    Zalety

    • Czarne jagody są dobrym źródłem witaminy C i podobnie jak żurawiny zawierają substancję hamującą działanie bakterii wywołujących stany zapalne dróg moczowych. Badania wykazują, że substancje te mogą też chronić przed zaćmą i jaskrą. * • Twarożek wiejski zawiera dużo białka, a za to mało tłuszczu, a także dostarcza organizmowi sporo witamin z grupy B - B1, niacyny, B6 i B12.

    Inne propozycje

    • Herbatniki z mąki razowej można zastąpić ciasteczkami imbirowymi lub owsianymi. * • Warstwę z herbatników można zastąpić biszkoptem upieczonym według przepisu na roladę biszkoptową z owocami (s. 30), z 1 jajka, 30 g drobnego cukru i 30 g mąki. Piec w tortownicy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 10 minut, aż ciasto wyrośnie i lekko się przyrumieni. * • Sernik z czerwonymi owocami. Przygotować nadzienie jak w głównym przepisie, bez czarnych jagód. Przyrządzić polewę, podgrzewając powoli w rondlu 120 ml wody z 55 g cukru, aż cukier się rozpuści. Wrzucić 170 g drylowanych wiśni i gotować na małym ogniu, żeby lekko zmiękły. Wyjąć wiśnie łyżką cedzakową. Rozrobić łyżeczkę mąki ararutowej z łyżeczką likieru wiśniowego lub pomarańczowego, ewentualnie wody. Wlać do rondla i gotować 2 minuty, aż sos zgęstnieje i zrobi się przezroczysty. Odstawić na 5 minut, by nieco przestygł, wrzucić wiśnie, 115 g malin i 115 g drobnych truskawek przekrojonych na połówki. Gdy sos ostygnie, polać nim sernik.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis