Sałatka ziemniaczana z wieprzowiną i rukwią wodną

    Sałatka ziemniaczana z wieprzowiną i rukwią wodną

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka o niezwykłym bogactwie smaków: z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, gruszkami, sałatą, orzechami i schabem pieczonym, a wszystko to polane wspaniałym sosem imbirowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małych młodych ziemniaków
    • 1 młoda biała rzodkiew (ok. 200 g)
    • 1 pęczek rzodkiewek
    • 2 dojrzałe gruszki
    • 1 główka sałaty kędzierzawej
    • 100 g rukwi wodnej
    • 50 g prażonych orzechów pekan lub orzeszków piniowych
    • 300 g pieczonego schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie plasterki
    • Sos imbirowy
    • 30 g świeżego imbiru
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 2 łyżeczki białego octu winnego
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Krótko odparować, pokroić na ćwiartki i włożyć do dużej miski.
    2. Obrać i posiekać imbir do sosu. Porcjami rozgniatać go w prasce do czosnku, zbierając przy tym sok (powinno go być nie mniej niż 2 łyżeczki). Wymieszać sok imbirowy, musztardę, ocet, olej słonecznikowy i olej z orzechów laskowych. Przyprawić solą i pieprzem. Trzy czwarte sosu wylać na ziemniaki i ostrożnie wymieszać. Ostudzić ziemniaki.
    3. Obrać rzodkiew i pokroić w cienkie plasterki. Pokroić rzodkiewki na ćwiartki, a gruszki w cienkie plasterki. Porwać sałatę na kawałki. Usunąć twarde łodygi z rukwi wodnej. Posiekać orzechy pekan lub orzeszki piniowe.
    4. Dodać do ziemniaków rzodkiew, rzodkiewki i gruszki, ostrożnie wymieszać. Dno miski wyłożyć sałatą i rukwią, a na nich rozłożyć sałatkę. Na wierzchu sałatki położyć plastry pieczonego schabu. Skropić resztą sosu imbirowego i posypać posiekanymi orzechami. Podawać od razu.

    Sałatka ziemniaczana z jabłkami

    W tej sałatce gruszki zastąpimy jabłkami. Pokroić jabłka na cienkie cząstki. Zamiast białej rzodkwi i rzodkiewek użyć 2 łodyg selera naciowego i 2 marchewek. Pokroić selera w cienkie plasterki, a marchewki w cienkie słupki. Dodać do ziemniaków jabłka, selera i marchewki, ostrożnie wymieszać. Dalej przyrządzać sałatkę według głównego przepisu. Zamiast orzechów pekan użyć prażonych orzechów laskowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis