Ryż z cebulą

    Ryż z cebulą

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 444 osoby

    Ryż jest podsmażany z cebulą, a następnie gotowany. Prosty i uniwersalny ryżowy dodatek do dań, który wszyscy po prostu uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 200 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 500 ml (2 szklanki) bulionu z kurczaka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę, aż będzie prawie miękka. Dodać ryż i kontynuować smażenie, aż ryż pokryje się olejem. Gdy cebula zmięknie zupełnie, a ryż się lekko przysmaży, doprawić pieprzem i dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis