Sałatka ziemniaczana z szynką

    Sałatka ziemniaczana z szynką

    19polubień
    55min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Ta sałatka ziemniaczana z jajkami i szynką może być wspaniałym daniem głównym. Smakuje wyśmienicie z sosem tatarskim.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 4 łodygi selera naciowego
    • 1 zielona papryka
    • 1 cebula
    • 200 g gotowanej szynki
    • 1 garść drylowanych czarnych oliwek
    • kilka liści sałaty rzymskiej
    • Remulada
    • 2 korniszony
    • 1 łyżka marynowanych kaparów
    • 200 ml majonezu
    • 2 łyżeczki musztardy
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i ochłodzić. Obrać i 3 z nich drobno posiekać, a czwarte pokroić w plasterki.
    2. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, wrzucić do wrzątku i gotować około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
    3. Pokroić łodygi selera w cienkie plasterki, a paprykę na małe kawałki. Drobno posiekać cebulę. Pokroić szynkę w drobną kostkę.
    4. Przygotować sos remulada: posiekać drobno korniszony i kapary. Wymieszać dokładnie majonez z musztardą, korniszonami i kaparami, ewentualnie dodać trochę zalewy z korniszonów. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Dodać do sosu ziemniaki, seler, paprykę, cebulę, szynkę, posiekane jajka i oliwki. Delikatnie wymieszać. Wziąć czystą miskę, wyłożyć ją liśćmi sałaty i ułożyć na nich sałatkę. Przystroić plasterkami jajka i podawać.

    Sałatka ziemniaczana z dymką

    Łodygi selera i cebulę zastąpić 4-5 cebulkami dymkami. Oczyścić je, umyć i pokroić w cienkie pierścionki. Zmieszać majonez z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżeczkami musztardy i łyżką drobno posiekanych kaparów. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do majonezu ziemniaki, dymkę, paprykę, szynkę, posiekane jajka i oliwki. Wszystko ostrożnie wymieszać. Wyłożyć miskę liśćmi sałaty, ułożyć sałatkę na liściach. Udekorować plasterkami jajka. Zamiast szynki gotowanej można użyć tuńczyka z puszki. Odsączyć z zalewy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 185 g), a zawartość rozdrobnić widelcem. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać z remuladą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @cyrsia Szynka gotowana to... szynka gotowana Możesz ją kupić w sklepie pakowaną lub na plastry. Chodzi o to, żeby nie była wędzona. Jeśli chcesz, możesz oczywiście dodać każdą inną szynkę, ale wędzona może ciut bardziej dominować w smaku sałatki. - 10 mar 2014

    autor:
    1

    Wydaje sie mega pozywna, malo takich salatek, tylko mam pytanie o co chodzi z ta gotowana szynka? moge dodac taka od Kani bo mi akurat troche zostalo. - 07 mar 2014

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 17 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis