Sałatka ziemniaczana z matiasami

    Sałatka ziemniaczana z matiasami

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Filety śledziowe, sok z cytryny i jabłka nadają tej sałatce ziemniaczanej świeżego smaku. Pyszny sos z koperkiem, chrzanem i kminkiem jest znakomitym zwieńczeniem tego dania.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 800 g małych młodych ziemniaków
    • 2 czerwone jabłka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 100 g radicchio
    • 2 cykorie
    • 4 marynowane matiasy (ok. 400 g)
    • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • Sos
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • ½ łyżeczki ziaren kminku
    • 1-2 łyżki koperku, drobno posiekanego
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
    2. Pokroić jabłka na małe kawałki (nie obierać ich ze skórki) i skropić sokiem z cytryny. Podzielić na listki radicchio i cykorię. Pokroić listki radicchio na kawałki wielkości kęsa. Pokroić matiasy na małe kawałki.
    3. Przygotować sos. Zmieszać w dużej misce kwaśną śmietanę, majonez, chrzan śmietankowy, miód, ziarna kminku i łyżkę posiekanego koperku. Posolić i przyprawić pieprzem. Dodać ziemniaki i jabłka, całość delikatnie wymieszać.
    4. Rozdzielić na 4 talerze listki radicchio i cykorii. Wyłożyć na nie sałatkę ziemniaczaną i na wierzchu ułożyć rozdrobnione matiasy. Posypać resztą koperku i posiekanymi orzechami włoskimi.

    Sałatka śledziowa ze skwarkami

    Ugotować 800 g małych młodych ziemniaków jak w przepisie powyżej. Pokroić w plasterki 4 cebulki dymki. Pokroić 4 filety z matiasów na kawałki wielkości kęsa. W dużej misce zmieszać 250 g gęstej kwaśnej śmietany z 2-3 łyżkami octu winnego. Posolić i przyprawić pieprzem. Dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, pokrojoną dymkę oraz kawałki matiasów i delikatnie wymieszać. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej około 30 minut. Pokroić w drobną kostkę 75 g chudego boczku i smażyć go na teflonowej patelni, żeby powstały chrupiące skwarki. Posypać nimi sałatkę ziemniaczano-śledziową i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis