Sałatka ziemniaczana z kremem ziołowym

    Sałatka ziemniaczana z kremem ziołowym

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka z młodych ziemniaków z ogórkiem i dymką, w lekkim czosnkowo-ziołowym sosie z dodatkiem estragonu i koperku. Doskonała na lato!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małych młodych ziemniaków
    • 2 łyżki wytrawnego białego wina
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • ½ ogórka
    • 2 cebulki dymki
    • koperek i listki estragonu do dekoracji
    • Sos śmietanowo-ziołowy
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g gęstej tłustej śmietany
    • 1 łyżka koperku, drobno posiekanego
    • 1 łyżka świeżego estragonu, drobno posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę, krótko odparować i studzić 5 minut. Włożyć do miski. Skropić winem i przyprawić pieprzem.
    2. Pokroić ogórek w drobną kostkę. Pokroić cebulkę dymkę w drobne pierścionki.
    3. Przygotować sos. Drobno posiekać czosnek. Wymieszać śmietanę, czosnek i posiekane zioła. Przyprawić solą i pieprzem.
    4. Dodać do ziemniaków ogórka i dymkę. Na wierzch wyłożyć sos ziołowy i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ustawić sałatkę w chłodnym miejscu i wyjąć tuż przed podaniem. Udekorować listkami koperku i estragonu.

    Praktyczna rada

    Gdy potrawy przyprawia się świeżymi ziołami, można je solić oszczędnie, ponieważ aromatyczne zioła są dobrym zamiennikiem soli. Używając stopniowo coraz mniejszej ilości soli do przyprawiania potraw zauważymy, że nasze kubki smakowe na języku już po czterech tygodniach zaczną być bardzo wrażliwe na przesolenie. Niektóre z ziół, na przykład koperek i estragon, są tak intensywnymi przyprawami, że z solenia potrawy można zrezygnować w ogóle.

    “Diabelskim owocem”…

    …nazywali ziemniaka wysocy hierarchowie Kościoła w XVI wieku. Biblia nie wspomina nic o ziemniakach, a w dodatku należą one do rodziny psiankowatych, tej samej co wiele roślin, z których w średniowieczu sporządzano “napoje czarownic”. Ziemniaki podejrzewano wówczas nawet o wywoływanie trądu. Najgorsze w oczach kleru było jednak to, że substancje zawarte w ziemniakach uważano za pobudzające popęd seksualny i przez to zagrażające zalecanej przez Kościół wstrzemięźliwości w tej dziedzinie. Musiało zatem upłynąć wiele czasu, by ziemniaki na stałe zadomowiły się w ogrodach klasztornych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis