Sałatka ziemniaczana z bresaolą

    Sałatka ziemniaczana z bresaolą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta wspaniała kremowa sałatka ziemniaczana z pieczarkami, szynką, wołowiną, rzeżuchą i sałatą będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub można ją podać jako wyjątkową przekąskę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g małych młodych ziemniaków
    • 125 g pieczarek
    • 1 czerwona cebula
    • 125 g mieszanych liści sałaty
    • 75 g rukwi wodnej
    • 100 g bresaoli (suszonej polędwicy wołowej), w cienkich plastrach
    • słodka mielona papryka
    • Sos chrzanowy
    • 150 g twarożku
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka chrzanu śmietankowego
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
    2. Pokroić pieczarki w plasterki. Pokroić cebulę w cienkie plasterki. Porwać liście sałaty na kawałki. Umyć i osuszyć rukiew wodną.
    3. Przygotować sos. Zmieszać twarożek, jogurt i chrzan śmietankowy w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, pieczarki i dwie trzecie cebuli, ostrożnie wymieszać.
    4. Rozłożyć liście sałaty i rukwi na 4 talerze. Wyłożyć sałatkę ziemniaczaną z sosem na liście. Przystroić plastrami bresaoli. Ułożyć na nich resztę krążków cebuli i posypać odrobiną słodkiej mielonej papryki. Podawać, dopóki danie jest ciepłe.

    Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

    Pieczarki i czerwoną cebulę zastąpić 3 łodygami selera naciowego i 5 cebulkami dymkami. Pokroić selera naciowego i cebulkę dymkę w cienkie plasterki. Ugotować ziemniaki i odparować je tak jak w poprzednim przepisie. Dodać selera i dymkę razem z ziemniakami do sosu chrzanowego. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na talerze na liście sałaty i rukwi wodnej. Nie posypywać papryką. Sałatka ta będzie szczególnie wykwintna, gdy poda się ją z wędzoną rybą. Rozdrobnić widelcem 2 wędzone filety z pstrąga i położyć na sałatce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis