Sałatka ziemniaczana z awokado i krewetkami

    Sałatka ziemniaczana z awokado i krewetkami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka ziemniaczana to świetna potrawa na lekki lunch. Również można ją przygotować na piknik lub inne przyjęcie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mrożonych ugotowanych krewetek
    • 600 g młodych ziemniaków
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1 łagodna czerwona papryczka chili
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 duże awokado
    • 8 liści sałaty lodowej
    • sól
    • Sos ziołowy
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozmrozić krewetki. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o boku 2 cm i gotować we wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić na sicie.
    2. W osobnym garnku zalać krewetki 100 ml wody, dodać ½ łyżeczki soli, 2 łyżki soku z cytryny, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1-2 minuty. Wyjąć z wody, osuszyć i ochłodzić. Pokroić cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekać papryczkę chili.
    3. Rozgrzać olej na patelni. Najpierw smażyć cebulę około 5 minut, potem dodać papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki i na dużym ogniu smażyć kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość patelni do miski i ostudzić.
    4. kartoPrzygotować sos. Zmieszać jogurt z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Przekroić awokado, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do usmażonych ziemniaków krewetki i awokado. Skropić resztą soku z cytryny i całość delikatnie wymieszać. Ułożyć po 2 liście sałaty lodowej w 4 miseczkach. Wyłożyć gotową sałatkę na liście i pokropić sosem. Podawać natychmiast.

    Praktyczna rada

    Jeśli sałatka jest przyrządzana tylko na dwie osoby, czyli z połowy składników, wówczas pozostałą połówkę awokado należy wraz z pestką zawinąć w przejrzystą folię kuchenną i schować do lodówki. Pestka spowoduje, że miąższ nie przebarwi się na brzydki brunatny kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis