Sałatka ziemniaczana z awokado i krewetkami

    Sałatka ziemniaczana z awokado i krewetkami

    (0)
    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka ziemniaczana to świetna potrawa na lekki lunch. Również można ją przygotować na piknik lub inne przyjęcie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mrożonych ugotowanych krewetek
    • 600 g młodych ziemniaków
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1 łagodna czerwona papryczka chili
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 duże awokado
    • 8 liści sałaty lodowej
    • sól
    • Sos ziołowy
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozmrozić krewetki. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę o boku 2 cm i gotować we wrzątku około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić na sicie.
    2. W osobnym garnku zalać krewetki 100 ml wody, dodać ½ łyżeczki soli, 2 łyżki soku z cytryny, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1-2 minuty. Wyjąć z wody, osuszyć i ochłodzić. Pokroić cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekać papryczkę chili.
    3. Rozgrzać olej na patelni. Najpierw smażyć cebulę około 5 minut, potem dodać papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki i na dużym ogniu smażyć kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość patelni do miski i ostudzić.
    4. kartoPrzygotować sos. Zmieszać jogurt z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Przekroić awokado, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do usmażonych ziemniaków krewetki i awokado. Skropić resztą soku z cytryny i całość delikatnie wymieszać. Ułożyć po 2 liście sałaty lodowej w 4 miseczkach. Wyłożyć gotową sałatkę na liście i pokropić sosem. Podawać natychmiast.

    Praktyczna rada

    Jeśli sałatka jest przyrządzana tylko na dwie osoby, czyli z połowy składników, wówczas pozostałą połówkę awokado należy wraz z pestką zawinąć w przejrzystą folię kuchenną i schować do lodówki. Pestka spowoduje, że miąższ nie przebarwi się na brzydki brunatny kolor.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis