Sałatka z makreli i soczewicy puy z sosem limonkowym

    Sałatka z makreli i soczewicy puy z sosem limonkowym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki doprawionej pieprzem makreli, rukiew wodna i grube plastry soczystej, słodkiej gruszki doskonale współgrają ze sobą smakowo i są świetnym dodatkiem do treściwej, pysznej soczewicy puy z sosem limonkowym. Sałatka ta podana jako przystawka z pewnością zaostrzy apetyt.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 140 g soczewicy puy
    • 150 g wędzonej makreli, rozdrobnionej na dość duże kawałki
    • 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w cienkie krążki
    • 85 g rukwi wodnej
    • 1 duża czerwona gruszka, pokrojona w grube plastry
    • Sos limonkowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć soczewicę do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż zrobi się miękka, ale wciąż lekko jędrna.
    2. Przyrządzić sos limonkowy. W misce utrzeć starannie oliwę, skórkę i sok z limonki, musztardę oraz miód. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Odlać soczewicę i przełożyć do miski. Starannie wymieszać z sosem. Dodać makrelę i cebulkę dymkę.
    4. Ułożyć rukiew wodną i plasterki gruszki na 6 talerzach. Nałożyć na wierzch soczewicę z makrelą. Podawać od razu.

    Zalety

    • Soczewica zawiera żelazo, ale ma ono postać bardzo słabo przyswajalną przez organizm. Wchłanianie żelaza poprawi się, jeśli podamy ją z pokarmami bogatymi w witaminę C, na przykład sokiem z limonki i rukwią wodną. * • Tłuste ryby, takie jak makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią przed chorobami serca i zawałem, ponieważ zmniejszają lepkość krwi, a tym samym ryzyko tworzenia się skrzepów. Kwasy omega-3 są też zalecane w profilaktyce i leczeniu zapalenia stawów. * • Ciemnozielone warzywa liściaste, na przykład rukiew wodna, dostarczają organizmowi wielu witamin i mikroelementów: beta-karotenu, witaminy C i kwasu foliowego. Rukiew wodna jest dobrym źródłem wapnia.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, selen * ✓✓ C, miedź * ✓ A, B1, B6, niacyna, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Sałatka z wędzonego pstrąga i zielonej soczewicy z malinowym sosem winegret. Soczewicę puy zastąpić zieloną. Gotować ją 20-30 minut. Do sosu zamiast soku z limonki dodać 2 łyżki octu malinowego. Zamienić makrelę na wędzonego pstrąga rozdrobnionego na duże kawałki. Nałożyć soczewicę z rybą na warstwę warzyw przygotowaną z 85 g rukwi wodnej wymieszanej z 45 g porwanej na kawałki sałaty lollo rosso i udekorować 55 g malin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis