Ryż po hiszpańsku

    Ryż po hiszpańsku

    11polubień
    30min.


    Zrobione przez 143 osoby

    Najlepszy i najprostszy ryż po hiszpańsku z dodatkiem sosu salsa - smakuje naprawdę wyjątkowo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g (1 szklanka) surowego białego ryżu
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 500 ml (2 szklanki) wody
    • 450 g sosu salsa ze słoiczka

    Sposób przygotowania
    Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużym rondlu wymieszać ryż z czosnkiem i wlać do niego wodę i salsę. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ryż na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Ugotowany ryż przemieszać łyżką lub widelcem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Sos to po hiszpańsku salsa... ( sos salsa? masło maślane?? ) Pomijając używanie puszek z "sosem salsa"?!?! Gdy Hiszpanie mają cały rok świetne świeże warzywa, pyszne domowe pomidory ( pachnące jak te malinowe u nas) i wszędzie obecny szafran.... Nie napisanie o jaki konkretnie gatunek ryżu chodzi też jest zwykłym świętokradztwem. Ryż jest bardzo ważny w kuchni Hiszpańskiej. Używają oni zupełnie innego gatunku niż my w Polsce. Okrągłe i krótkie ziarna, kremowy posmak - ryż ciężko dostępny w zwykłych sklepach... Postuluję o zmianę nazwy przepisu z "Ryż po hiszpańsku" na "Szybkie danie z puszki z dodatkiem ryżu" - 10 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis