Sałatka z kaszki bulgur i krewetek

    Sałatka z kaszki bulgur i krewetek

    5polubień
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bulgur to grubo zmielone i obgotowane ziarno pszenicy, które przyrządza się błyskawicznie, dlatego ten produkt zawsze warto mieć w spiżarni. Używa się go zarówno do dań gorących, jak i sałatek. Ta pyszna kolorowa sałatka będzie doskonałym daniem głównym na letni lunch lub piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g kaszki bulgur
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
    • 1 marchewka, grubo starta
    • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
    • 6 miniaturowych kolbek kukurydzy, pokrojonych w krążki
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 200 g gotowanych obranych krewetek
    • Sos limonkowy z chili
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • ¼ łyżeczki pokruszonych, suszonych płatków chili
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wsypać kaszkę bulgur do rondla i wlać 650 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, aż zrobi się miękka i wchłonie całą wodę. Przełożyć na płaski talerz i rozprowadzić po jego powierzchni, żeby lekko przestygła.
    2. W dużej salaterce wymieszać cebulę z marchewką, pomidorami, kukurydzą, ogórkami i krewetkami. Dodać bulgur i wymieszać.
    3. Przyrządzić sos. W małej misce utrzeć widelcem oliwę z sokiem z limonki, czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Wlać do sałatki i starannie wymieszać, by wszystkie składniki pokryły się sosem. Jeśli sałatka nie zostanie podana natychmiast, należy ją przykryć i wstawić do lodówki.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Sałatka z kaszki bulgur i sera feta. Zastąpić krewetki 200 g sera feta pokrojonego w kostkę. Można też użyć pokrojonego w kostkę wędzonego tofu. * • Sałatka z kaszki bulgur i szynki. Wymieszać ugotowaną kaszkę z 150 g szynki parmeńskiej lub serrano, okrojonej z tłuszczu, pokrojonej w cienkie plasterki, a następnie w paseczki. Dodać 3 posiekane cebulki dymki, żółtą paprykę, pokrojoną w kostkę, 200 g pomidorków koktajlowych cherry przekrojonych na połówki oraz 3 łyżki kaparów. Przyrządzić sos z 4 łyżek oliwy z oliwek extra virgin, 2 łyżek czerwonego octu winnego, łyżeczki płynnego miodu i 6 drobno utłuczonych ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z sałatką.

    Zalety

    • Kaszka bulgur to źródło skrobi, błonnika i witamin z grupy B, ponieważ zawiera wszystkie ważne pod względem odżywczym, zewnętrzne warstwy ziarna - poza otrębami. * • Dzięki surowym warzywom ta sałatka jest kolorowa i miło chrupie. Zawiera również witaminy, szczególnie te, które są przeciwutleniaczami. * • Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, są źródłem jodu niezbędnego do tworzenia hormonów wydzielanych przez tarczycę oraz do prawidłowego funkcjonowania samego gruczołu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12 * ✓✓✓ A, niacyna, miedź, żelazo * ✓✓ B1, C, E, wapń, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis