Sałatka z awokado i malinami

    Sałatka z awokado i malinami

    3polubienia
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Awokado zawierają dość dużo tłuszczu - ale są to głównie zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. W tej sałatce smak awokado uzupełniają świeże maliny i owocowy winegret.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 awokado
    • 175 g mieszanych liści sałaty
    • 100 g malin
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania
    • Winegret
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1½ łyżki octu malinowego
    • 1 łyżka chudej śmietany
    • drobno starta skórka z ½ pomarańczy
    • ½ łyżeczki soku pomarańczowego
    • szczypta drobnego cukru
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wszystkie składniki winegretu wymieszać dokładnie na jednolity sos.
    2. Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę i jak najszybciej dodać do winegretu. Zamieszać, żeby awokado pokryło się sosem (jeśli tego nie zrobimy, zacznie ciemnieć).
    3. Dodać zieleninę, wstrząsnąć delikatnie, aby składniki się przemieszały. Posypać malinami, przybrać gałązkami świeżej mięty i podawać.

    Inne propozycje

    Sałatka z awokado i mango: wyłożyć 4 talerze liśćmi sałaty rzymskiej. Pokroić awokado w plasterki i ułożyć na sałacie z 1 mango pokrojonym w cienkie plasterki. Posypać 3 posiekanymi dymkami. Każdą porcję skropić łyżką oliwy i 1-2 łyżkami soku pomarańczowego. Posypać pieprzem kajeńskim. * Włoska sałatka z awokado i mozzarelli: połówki awokado pokroić na grube plastry, rozłożyć na 4 talerzach. Ułożyć na każdym 25 g mozzarelli pokrojonej w plastry, nałożyć łyżkę pokrojonych suszonych pomidorów i skropić łyżką oliwy z oliwek. Przyprawić pieprzem i przybrać świeżą bazylią.

    Punkty dla zdrowia

    • Awokado pomaga obniżać poziom “złego” cholesterolu (LDL), natomiast podnosi poziom “dobrego” cholesterolu (HDL). Jedno awokado zawiera połowę zalecanej dziennej dawki witaminy B6.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis