Ryż jaśminowy

    Ryż jaśminowy

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 102 osoby

    Oto pilaw z ryżu jaśminowego - aromatycznego ryżu popularnego w kuchni tajskiej. Podawać z potrawami o wyrazistym smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej cebuli
    • 35 g (1/4 szklanki) zielonego groszku
    • 1 liść laurowy
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) surowego ryżu jaśminowego
    • 3 szklanki wody
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać 3 do 5 minut. Dodać zielony groszek, liść laurowy i ryż. Dobrze wymieszać, aby pokryć ryż tłuszczem.
    2. Do garnka wlać 3 szklanki wody i posolić. Zwiększyć ogień i doprowadzić ryż do lekkiego wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec zdjąć garnek z ognia, przykryć i odczekać około 40 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis