Sałatka ryżowa z marchewką i rzodkiewkami oraz sosem z tofu

    Sałatka ryżowa z marchewką i rzodkiewkami oraz sosem z tofu

    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Brązowy ryż, kruche warzywa oraz świeże i suszone owoce tworzą bardzo oryginalny dodatek do dania głównego. Niemal beztłuszczowy dressing przyrządzony jest z twardego tofu i ma lekko grudkowatą konsystencję. Jeśli jednak wolimy bardziej jednolity sos, możemy użyć miękkiego tofu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g brązowego długoziarnistego ryżu
    • 125 g rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
    • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1 gruszka azjatycka nashi, obrana i pokrojona w kostkę
    • 55 g rodzynków
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • Sos z tofu
    • 125 g tofu, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wsypać ryż do rondla, zalać 600 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    2. W czasie, gdy ryż stygnie, przyrządzić sos. Wrzucić tofu do miksera, dodać musztardę, ocet, czosnek i sok z pomarańczy. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Wlać sos do dużej miski. Dodać rzodkiewkę, marchewkę, dymkę, gruszkę nashi, rodzynki i posiekaną kolendrę. Starannie wymieszać, następnie dodać ryż i znów wymieszać. Podawać sałatkę w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Zalety

    • Tofu ma bardzo dużo białka, a mało tłuszczu. Jest też bogate w żelazo i witaminy z grupy B oraz dostarcza organizmowi sporo wapnia. * • Podobnie jak wiele innych warzyw używanych do sałatek rzodkiewka zawiera dużo witaminy C i jest niskokaloryczna. Ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym. * • Gruszka azjatycka, zwana nashi, to duży owoc o żółtej skórce i kruchym miąższu, który smakiem bardziej przypomina jabłko, niż gruszkę. Zawiera sporo witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, miedź * ✓✓ wapń * ✓ B1, C, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast gruszki azjatyckiej nashi można użyć dojrzałej, ale twardawej gruszki deserowej. Nie trzeba jej obierać ze skórki. * • Sałatka ryżowa z cukinią i pomarańczą. Zastąpić brązowy ryż białym ryżem długoziarnistym. Gotować go 10-15 minut w 500 ml wody. Przyrządzić sos z tofu jak w głównym przepisie, dodając ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy. Dodać dużą pomarańczę, obraną i podzieloną w cząstki, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 3 miniaturowe cukinie pokrojone w plasterki oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Na koniec dodać ryż i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    To znakomity przepis, łatwy i lekki, a przy tym pięknie wyglądają wszystkie wielobarwne składniki. Jedyną modyfikacją na jaką sobie pozwoliłam było posłużenie się tofu marynowanym z Polsoi i dodanie sosu sojowego, zamiast soli. Rewelacja. - 14 maj 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis