Sałatka nicejska z kuskusem i fasolką

    Sałatka nicejska z kuskusem i fasolką

    6polubień
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to sałatka o prawdziwie śródziemnomorskim smaku i aromacie. Kuskus wymieszany z jasnozieloną fasolą flageolet, a następnie z zieloną fasolką, pomidorami i ogórkami, polewamy pikantnym sosem przyrządzonym z suszonych na słońcu pomidorów. Ta sałatka to pyszny lunch na gorący dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g kuskusu
    • 400 ml wrzątku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 140 g zielonej fasolki szparagowej
    • ½ ogórka
    • 820 g fasolki flageolet z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 200 g pomidorków koktajlowych cherry, pokrojonych na połówki
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 8 filetów anchois, odsączonych z zalewy i przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 75 g czarnych oliwek
    • Sos z suszonych pomidorów
    • sok z 1 dużej cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przyrządzić sos. W słoiku z zakrętką mocno potrząsając, wymieszać sok z cytryny z oliwą, suszonymi pomidorami i pieprzem. Odstawić.
    2. Wsypać kuskus do dużej miski i zalać wrzątkiem. Dodać oliwę i suszone zioła, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Odkryć, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
    3. Gotować zieloną fasolkę na parze 3-4 minuty, aż zmięknie, lecz pozostanie jędrna. Odcedzić, zahartować zimną, bieżącą wodą. Przekroić na połówki.
    4. Pokroić ogórek w grube plastry, a każdy z nich na ćwiartki. Wymieszać z kuskusem, fasolką flageolet, zieloną fasolką szparagową, cebulą i pomidorami. Wlać sos i wymieszać delikatnie, ale starannie. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że anchois są słone.
    5. Przełożyć sałatkę do salaterki. Udekorować jajkami ugotowanymi na twardo, filetami anchois i czarnymi oliwkami.

    Inne propozycje

    • Aby sałatkę mogli jeść wegetarianie, wystarczy nie dodawać anchois. * • Sałatka z kuskusu i białej fasoli. Zamiast fasolki flageolet użyć białą fasolę z 2 puszek (ok. 410 g każda), odsączoną i przepłukaną. Zastąpić zieloną fasolkę szparagową 2 dużymi paprykami, czerwoną i zieloną, pokrojonymi w cienkie paseczki. Przyrządzić sos z 1 łyżki pesto, soku z 1 cytryny i 1 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Do udekorowania zamiast jajek, anchois i oliwek użyć 100 g chudego bekonu, opieczonego, starannie odsączonego z tłuszczu i pokruszonego na kawałeczki.

    Zalety

    • Kuskus, wyrabiany z semoliny, jest podstawą wyżywienia w wielu krajach Afryki Północnej. Podobnie, jak inne zboża, zawiera mało tłuszczu, a za to mnóstwo skrobi. * • Większość witaminy C w pomidorach skoncentrowana jest w galaretowatej substancji otaczającej nasiona. * • Anchois zawierają wapń i fosfor, które są niezbędne dla zdrowych kości i zębów. Anchois z puszki zachowują wysoką zawartość obu tych mikroelementów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, B12, C, E, żelazo * ✓✓✓ A, B2, B6, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis