Sałatka ziemniaczana z kalafiorem i brokułem

    Sałatka ziemniaczana z kalafiorem i brokułem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Idealna sałatka na lato: z ziemniakami, kalafiorem, brokułem, cukinią, selerem naciowym i pieczarkami. Wychodzi jej dość dużo, więc można poczęstować gości lub przechować na następny dzień w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g małych ziemniaków sałatkowych
    • po 1 małej główce kalafiora i brokuła
    • 2 marchewki
    • 2 małe cukinie
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 100 g pieczarek
    • 2 szalotki
    • 1 łyżka masła
    • Sos winegret
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • sól, pieprz
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki drobno posiekanych ziół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować, obrać, pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski.
    2. Podzielić kalafiora i brokuły na różyczki. Pokroić marchewkę w plasterki. Przekroić cukinię wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Pokroić selera naciowego w plasterki.
    3. Obgotować 10 minut we wrzątku różyczki kalafiora i brokułów oraz marchewkę. Uważać, żeby nie rozgotować warzyw – powinny być al dente. Po 5 minutach gotowania dodać do garnka cukinię i łodygę selera. Osączyć na sicie i dodać do ziemniaków.
    4. Pokroić pieczarki na ćwiartki. Drobno posiekać szalotkę. Rozpuścić masło na patelni i podsmażać połowę szalotki około 3 minut. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze 5 minut. Dodać do ziemniaków.
    5. Przygotować sos winegret. Zmieszać ocet balsamiczny, musztardę, sól i pieprz. Dodawać stopniowo olej, ciągle mieszając. Wrzucić resztę szalotki i posiekane zioła, wymieszać.
    6. Zalać sałatkę sosem winegret i ostrożnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis