Ryba na parze z imbirem i sezamem

    Ryba na parze z imbirem i sezamem

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przyrządzania potraw. Dzięki temu, że do gotowania nie używa się tłuszczu, można sobie pozwolić na odrobinę luksusu - polanie dania aromatycznym olejem sezamowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • ½ łyżeczki skórki otartej z limonki
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 4 filety z pangi (ok. 140 g każdy)
    • 2,5 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
    • Sos
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 125 ml wody
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozprowadzona w 1 łyżce wody
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać w małym naczyniu imbir z czosnkiem, skórką z limonki i kolendrą. Ułożyć filety skórą do góry i oprószyć mieszanką przypraw. Złożyć filety na pół. Skropić ryby olejem sezamowym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
    2. Włożyć kratkę do woka lub do dużej patelni (tak dużej, żeby zmieściło się na niej naczynie z rybą). Nalać tyle wody, żeby sięgała niemal do kratki. Przykryć wok i doprowadzić wodę do wrzenia.
    3. Ustawić naczynie z rybą na kratce nad delikatnie gotującą się wodą. Przykryć i gotować na parze przez około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Przenieść filety szeroką łopatką na półmisek i przykryć, żeby nie stygły.
    4. Przygotować sos: soki, które zostały w naczyniu, w którym gotowały się ryby, zlać do małego rondelka. Dodać sok z limonki i wodę, zagotować. Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie. Ciągle mieszając, gotować przez minutę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać kolendrę, wymieszać. Podawać rybę polaną sosem.

    Inne propozycje

    • Można zastąpić pangę filetami z soli. * • Ryba na parze po włosku: zastąpić imbir, czosnek, skórkę z limonki i kolendrę posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, posiekaną bazylią i pokrojonym w kostkę pomidorem. Nadziać filety. Zamiast soku z limonki dodać sok z cytryny, a zamiast kolendry - posiekany świeży tymianek, oregano lub bazylię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis