Rożki z ciasta francuskiego z serem feta

    Rożki z ciasta francuskiego z serem feta

    14polubień
    40min.


    Zrobione przez 281 osób

    Złote chrupiące rożki są wypełnione nadzieniem z sera feta. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika, gdy pojawią się goście.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g pokruszonego sera feta
    • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 jajko, ubite
    • 500 g gotowego ciasta francuskiego
    • żółtko roztrzepane z łyżeczką wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. W małej miseczce wymieszać fetę ze szczypiorkiem i jajkiem. Pokroić ciasto na 12 kwadratów wielkości 8x8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć czubatą łyżkę nadzienia. Krawędzie kwadratu zwilżyć wodą i złożyć ciasto na pół po przekątnej, formując trójkąt. Mocno ścisnąć brzegi, najlepiej widelcem, aby je szczelnie zlepić. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rożki pędzelkiem zanurzonym w jajku roztrzepanym z wodą.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis