Rosyjska sałatka

    Rosyjska sałatka

    6polubień
    3godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Buraki, ziarna soi i ziemniaki wymieszane z pikantnym sosem śmietanowym, podane na sałatce z rukoli, kopru włoskiego i pomidorów, to pyszna i odświeżająca sałatka, świetne główne danie dla wegetarian. Podajmy je z ciemnym chlebem żytnim, by można było nim zebrać pozostały na talerzu sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g soi, namoczonej przez noc
    • 450 g drobnych młodych ziemniaków, oskrobanych i przekrojonych na połówki
    • 2 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
    • 500 g pomidorów, pokrojonych w plastry
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
    • 55 g rukoli
    • sól i pieprz
    • Sos śmietanowy
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 150 chudego jogurtu naturalnego
    • 4 korniszony, drobno posiekane
    • 2 łyżki chrzanu
    • 1 łyżeczka drobnego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.20min.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Odsączyć namoczoną soję i przepłukać zimną, bieżącą wodą. Włożyć do rondla i zalać świeżą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 10-15 minut, a potem częściowo przykryć i gotować na małym ogniu około 2½ godziny, aż soja będzie miękka. Odlać i odstawić do ostygnięcia.
    2. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmiękną. Odlać i odstawić, żeby przestygły.
    3. Utrzeć śmietanę z jogurtem w dużej misce. Dodać posiekane korniszony, chrzan i cukier oraz sól i pieprz.
    4. Wrzucić do miski soję oraz szalotki i wymieszać z sosem. Pokroić jeszcze ciepłe ziemniaki w kostkę i wrzucić do soi. Dodać buraki, delikatnie wymieszać.
    5. Rozdzielić pomidory, koper włoski i rukolę na 4 talerze. Nałożyć na wierzch sałatkę z soi i podawać natychmiast.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zalety

    • Ziarna soi są bogate w fitoestrogeny, dlatego chronią przed osteoporozą. Regularne spożywanie soi jest zalecane kobietom, pomaga bowiem łagodzić wiele objawów menopauzy. * • W dawnych czasach uważano, że buraki oczyszczają krew. Prawdopodobnie miało to związek z ich barwą. Okazuje się jednak, że w tym przekonaniu było trochę prawdy. Zawierają one kwas foliowy, który chroni przed anemią. * • Koper włoski dostarcza organizmowi sporo potasu i kwasu foliowego. W medycynie naturalnej zaleca się go na niestrawność oraz na gazy i bóle żołądka.

    1 porcja zawiera:

    ✓ C, kwas foliowy, miedź, potas * ✓✓✓ A, B1, B6, E, wapń, żelazo, selen, cynk * ✓✓ B2, niacyna

    Inne propozycje

    • Sałatka z bobu i wędzonego łupacza. Zastąpić soję bobem z 2 puszek (ok. 410 g każda), odsączonym i przepłukanym. Zamiast pokrojonych w kostkę ziemniaków użyć całych, drobnych. W sosie zastąpić chrzan 2 łyżkami posiekanego szczypiorku. W punkcie 4 zamiast buraków dodać 225 g rozdrobnionego wędzonego łupacza. Nałożyć na sałatkę przyrządzoną z czerwonej papryki pokrojonej w paski, 2 dużych pomarańczy podzielonych na cząstki, 45 g rukwi wodnej i 200 g porwanych na kawałki listków sałaty rzymskiej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis