Rösti ziemniaczane

    Rösti ziemniaczane

    9polubień
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim. Może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych - doskonały posiłek w mroźne dni. Dla odmiany można wymienić cebulę z boczkiem i serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 cebula
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Włożyć do miski. Zalać lodowatą wodą i zostawić na 10 minut, by wiórki nasiąkły. Potem odlać wodę, a wiórki wycisnąć w ściereczce.
    2. Obrać cebulę i drobno ją posiekać. Wymieszać ze startymi ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Rozprowadzić masę ziemniaczaną po całej patelni.
    3. Dolną część rösti smażyć na średnim ogniu około 15 minut, aż się przyrumieni. Potem zsunąć na talerz i ponownie, odwrotną stroną, zsunąć na patelnię. Smażyć około 10 minut. Przed podaniem przekroić na ćwiartki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    Zrobiłam wersję z boczkiem i serem + jedna mała czerwona cebula. Wyszło spoko tylko podgotowałam ziemniaki, bo szwajcarskie rosti się nie robi z surowych ;p Zwrócę jeszcze uwagę, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. - 08 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis