Rösti z chrzanem

    Rösti z chrzanem

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Klasyczne rosti szwajcarskie składa się z cebuli i ziemniaków i jest smażone na gorącym tłuszczu. Ta wersja jest pikantna, z dodatkiem chrzanu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mączystych ziemniaków
    • 4 cebulki dymki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka chrzanu śmietankowego
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • Z czym podawać
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać ziemniaki i zetrzeć na wiórki na grubej tarce. Wycisnąć solidnie w ściereczce kuchennej. Posiekać cebulkę dymkę. Rozbełtać jajko. Włożyć do miski wiórki ziemniaczane, dymkę, jajko i chrzan, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
    2. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni teflonowej. Nakładać ciasto łyżką stołową i formować placki. Należy nakładać na raz tyle placków, by nie stykały się brzegami. Smażyć rösti po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Usmażone odkładać w ciepłe miejsce.
    3. Rozgrzać na patelni resztę oleju i z pozostałego ciasta usmażyć następne rösti. Po usmażeniu można je ułożyć na ręczniku papierowym, by ociekł nadmiar tłuszczu.
    4. Wyłożyć na każdy placek po łyżce kwaśnej śmietany i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.

    Praktyczna rada

    żeby rösti pozostały ciepłe, najlepiej włożyć je do lekko rozgrzanego piekarnika. Układać rösti na podgrzanym talerzu, wkładając pomiędzy kolejne warstwy papier śniadaniowy lub papier do pieczenia. Pozostaną wówczas chrupiące. Tak samo można utrzymywać w cieple placki ziemniaczane lub naleśniki.

    Pierwszy niemiecki przepis…

    …na potrawę z ziemniaków zawdzięczamy Marxenowi Rumpoltowi, przybocznemu kucharzowi księcia-elektora z Moguncji. Rumpolt opublikował w 1581 roku książkę Nowa księga kucharska, w której znalazł się między innymi przepis bardzo podobny do przepisu na szwajcarskie placki rösti. Autor, z urodzenia Węgier, gotował dla wielu dworów europejskich. Zapewne poznał ten przepis we Włoszech, gdyż ziemniaki były wtedy jeszcze w Niemczech nieznane jako warzywo jadalne. * Popularne na całym świecie szwajcarskie rösti zostały wynalezione dopiero w połowie XIX wieku w pobliżu Zurychu. “Prażone jabłka ziemne” (smażone ziemniaki) wypierały wówczas w otoczeniu tego miasta potrawy z warzyw i mleka, dotychczas zwykle jadane na śniadania przez miejscowych chłopów. Z tamtej okolicy przepis dotarł do regionu berneńskiego i do Vaud, francuskojęzycznej części Szwajcarii. * Klasyczne rösti składają się ze startych na wiórki ziemniaków, usmażonych na gorącym tłuszczu. W Szwajcarii toczy się spór wokół rösti: czy należy do tych placków używać surowych, czy gotowanych ziemniaków. Mieszkańcy Zurychu i wschodniej Szwajcarii optują za surowymi, zaś berneńczycy za gotowanymi.

    Rösti ziemniaczano-marchewkowe

    Obrać 400 g mączystych ziemniaków, zetrzeć na wiórki na grubej tarce i wycisnąć w ściereczce kuchennej. Dwie marchewki (ok. 200 g) także zetrzeć na wiórki. Posiekać drobno cebulę. Rozbełtać jajko. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego na patelni teflonowej. Nakładać łyżką masę ziemniaczano- -machewkową na patelnię i rozgarniać, aby nadać im kształt placków. Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty, aż się przyrumienią, potem odłożyć na ręcznik papierowy, by odciekły. Ponownie rozgrzać łyżkę oleju na patelni i smażyć kolejne rösti. Gotowe placki ustawić w ciepłym miejscu, żeby nie wystygły. Jako dodatek do nich można podać śmietanę pietruszkową. Ubić na sztywno 150 g śmietany kremowki, dodać 2-3 łyżki drobno startego parmezanu i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dodać sól, pieprz i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis