Rolada biszkoptowa z owocami

    Rolada biszkoptowa z owocami

    2polubienia
    42min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świeże letnie owoce, takie jak truskawki, brzoskwinie i nektarynki, doskonale komponują się z bitą śmietaną. W tym przepisie wymieszamy ją z jogurtem greckim, dzięki czemu powstanie delikatne nadzienie lekkiego jak piórko ciasta biszkoptowego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 duże jajka
    • 115 g drobnego cukru
    • 115 g mąki
    • 1 łyżka letniej wody
    • Nadzienie owocowe
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 75 g gęstego jogurtu
    • 125 g drobnych truskawek, pokrojonych w plasterki
    • 1 dojrzała brzoskwinia lub nektarynka, posiekana
    • Do dekoracji
    • 2-3 łyżki cukru pudru, przesianego
    • kilka plasterków truskawek, brzoskwini lub nektarynki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować formę o wymiarach 33 × 23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    2. Wbić jajka do dużej miski, wsypać cukier i utrzeć mikserem elektrycznym na jasny, sztywny kogel-mogel. Skapują ca z mieszadeł masa powinna pozostawiać na powierzchni ślady w formie nitek. Jeśli używamy ubijaczki lub ręcznego miksera, ustawmy miskę na rondlu z prawie wrzą cą wodą.
    3. Przesiać połowę mąki do kogla-mogla i delikatnie połą czyć dużą łyżką. Przesiać do ciasta resztę mąki i wymieszać wraz z letnią wodą.
    4. Wlać ciasto do formy i delikatnie nią potrząsnąć, by rozlało się równomiernie. Piec 10-12 minut, aż biszkopt wyrośnie i się przyrumieni, a uciśnięty palcem na środku będzie się sprężyście uginać.
    5. Wyłożyć biszkopt na arkusz pergaminu nieco większy od formy. Usunąć papier do pieczenia. Przyciąć równo krawędzie biszkoptu. Lekko naciąć linię 2,5 cm od jednej z krótszych krawędzi (ułatwi to zrolowanie ciasta).
    6. Zrolować luźno ciasto z pergaminem w środku, zaczynając od węższego boku i ułożyć na metalowej kratce złączeniem w dół, by ostygło.
    7. Kiedy biszkopt ostygnie, delikatnie go rozwinąć i usunąć papier. Ubić kremówkę z esencją waniliową. Bita śmietana nie powinna być zbyt sztywna. Dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Wyłożyć krem na biszkopt, pozostawiając wzdłuż wszystkich krawędzi wolny pasek o szerokości 1 cm. Posypać owocami. Ostrożnie zrolować biszkopt i ułożyć na półmisku złączeniem w dół.
    8. Ukośnie ułożyć na roladzie w równych odstępach paski papieru szerokości 2 cm i poprószyć ciasto cukrem pudrem. Ostrożnie zdjąć paski. Udekorować ciasto plasterkami owoców. Wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. Ta rolada o bardzo niskiej zawartości tłuszczu nie przechowuje się zbyt dobrze, więc najlepiej zjeść ją tego samego dnia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, B12, C * ✓ B2

    Zalety

    • Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C - zawierają jej więcej niż ta sama wagowo ilość pomarańczy. Dostarczają też organizmowi dość sporo błonnika i kwasu foliowego. * • Brzoskwinie również są doskonałym źródłem witaminy C oraz A (z beta-karotenu).

    Inne propozycje

    • Rolada z dżemem. Przygotować biszkopt jak w przepisie głównym aż do końca punktu 5., a następnie posmarować 5 łyżkami podgrzanego dżemu i zrolować. Poprószyć 2 łyżeczkami cukru. * • Rolada z nadzieniem czekoladowo-malinowym. Zastąpić 3 łyżki mąki 3 łyżkami kakao w proszku. Zamiast truskawek i brzoskwiń użyć do nadzienia 170 g świeżych malin. Udekorować cukrem pudrem i kakao w proszku. * • Biszkopt kawowy. Zalać 2 łyżeczki mielonej kawy 1½ łyżki niemal wrzą cej wody, odczekać 4 minuty, by się zaparzyła, a następnie odcedzić. Dolać kawę do ciasta na biszkopt zamiast letniej wody. Wlać ciasto do 2 nasmarowanych form o średnicy 18 cm i wyłożyć ich dna pergaminem. Piec w temperaturze 190°C przez 20-25 minut. Wyłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia. Przełożyć obie warstwy 5 łyżkami podgrzanego dżemu morelowego. * • Biszkopt pomarańczowy. Utrzeć jajka i cukier z dodatkiem drobno otartej skórki z 1 pomarańczy. Upiec w 2 okrą głych formach jak powyżej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis