Risotto z ziołami i szafranem

    Risotto z ziołami i szafranem

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To aromatyczne, ziołowe risotto można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do głównego dania. Należy je jednak zjeść zaraz po przyrządzeniu, ponieważ jeśli postoi, stanie się zbyt gęste i niesmaczne. Skórka i sok z cytryny oraz świeże zioła dodane pod sam koniec wzbogacają jego smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 15 g masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 340 g ryżu na risotto
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • mała szczypta nitek szafranu
    • 1,5 l gorącego wywaru warzywnego
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 15 g parmezanu
    • świeży szczypiorek, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać oliwę i masło w dużym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać ryż i podsmażać minutę, mieszając starannie, by ziarna pokryły się tłuszczem. Wlać wino i gotować, aż niemal całe wyparuje.
    3. Wrzucić szafran do gorącego wywaru. Wlać łyżkę wazową do rondla i gotować na małym ogniu, aż niemal cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, często mieszając. Dodawać kolejne łyżki wazowe gorącego wywaru, odczekując, aż poprzednia zostanie niemal całkowicie wchłonięta. Często mieszać. Łączny czas gotowania ryżu powinien wynieść 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
    4. Zdjąć rondel z ognia. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Obieraczką do warzyw okroić cieniutkie płatki z parmezanu. Dodać do nich szczypiorek i posypać risotto. Podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Pod koniec gotowania dodać do risotta 100 g lekko obgotowanych główek szparagów lub mrożonego groszku (rozmrożonego). * • Risotto z karczochami. Pominąć cebulę i ugotować ryż jak w głównym przepisie, dodać wraz z winem 2 łyżki soku z cytryny. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić do ryżu 340 g serc karczochów (ze słoika), odsączonych. Natkę pietruszki zastąpić miętą, a zamiast parmezanem posypać 30 g posiekanych orzechów włoskich.

    Zalety

    • Można uniknąć utraty witamin przez ryż podczas gotowania, stosując metodę absorpcyjną, jak w przypadku tego risotta. Witaminy uciekają do wywaru, który jest wchłaniany przez ryż, więc nie są tracone. * • Parmezan to bardzo twardy ser wyrabiany z niepasteryzowanego, chudego mleka krowiego. Jest on wyjątkowo tłusty, ale ponieważ ma silny, wyrazisty smak, używa się go bardzo niewiele.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ niacyna, miedź, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Super przepis. Polecam - 14 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis