Roladki ze szpinakiem i grzybami

    Roladki ze szpinakiem i grzybami

    5polubień
    3godz.


    Zrobione przez 95 osób

    Te przekąski można przygotować na zapas i zamrozić nieupieczone roladki. W zamrażalniku poleżą nawet 3 miesiące.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 150 g miękkiego masła
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku
    • 2 łyżki masła
    • 175 g posiekanych pieczarek
    • 160 g posiekanej cebuli
    • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 0,125 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 0,25 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W dużej misce zmiksować serek śmietankowy z masłem. Dodać 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, i dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić przez 30 do 60 minut, aż ciasto będzie się łatwo poddawać dalszej obróbce.
    2. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    3. Szpinak podgrzać w dużej patelni na małym ogniu, a następnie odcedzić. Wycisnąć nadmiar wody i odstawić.
    4. W dużej patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać pieczarki i cebulę. Wymieszać i podsmażać na średnim ogniu przez 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Dodać szpinak, łyżkę mąki, oregano, sól, sok z cytryny i czosnek granulowany. Dusić, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodać parmezan. Odstawić do wystygnięcia.
    5. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować jedną kulę ciasta na kształt prostokąta wielkości ok. 30x20 cm. Na cieście rozprowadzić połowę farszu, pozostawiając margines ok. 1 cm od krawędzi ciasta. Zaczynając od krótszego boku, zwinąć ciasto z farszem w rulon, krawędzie zwilżyć wodą i skleić. Powtórzyć to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryć rolady i włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rolady w plastry grubości 1,5 centymetra . Położyć na nienatłuszczoną blachę do pieczenia.
    6. Piec 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przełożyć z blachy na metalową podstawkę. Podawać ostudzone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis